Telescopul Webb a descoperit peste 700 de galaxii antice care au inundat Universul cu lumină
Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a dezvăluit sute de galaxii antice care ar putea fi printre primii membri ai Universului. Descoperirea ar putea fi un salt semnificativ având în vedere că, până acum, se știa de existența a numai câteva galaxii la acea vreme.
La 600 de milioane de ani după Big Bang, aceste galaxii foarte tinere afișau structuri complexe și grupuri de formare de stele, relatează un nou studiu. Studiul face parte dintr-o colaborare internațională numită JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES), care a adunat observații timp de o lună de la două mici pete observate pe cer, potrivit Space.com.
Prima, în constelația Carul Mic (Ursa Minor) și alta în direcția roiului Fornax. În cadrul acestei regiuni au fost descoperite peste 700 de galaxii tinere, care dezvăluie cum arăta Cosmosul la începuturile sale.
Peste 700 de galaxii tinere nou descoperite
„Dacă ați lua întregul Univers și l-ați reduce la un film de două ore, observați primele cinci minute de film. Acestea sunt galaxiile care încep procesul de fabricare a elementelor și a complexității pe care le vedem astăzi în lumea din jurul nostru”, a declarat Kevin Hainline, profesor asistent de cercetare la Observatorul Steward din Arizona, SUA, și autor principal al noului studiu.
Numai în aceste cinci minute, în care Universul are o vârstă cuprinsă între 370 și 650 de milioane de ani, Hainline și colegii săi care au studiat datele lui Webb au descoperit 717 galaxii tinere. Numărul lor este mai mare decât cel din previziunile anterioare, iar fiecare galaxie are deja mii de ani-lumină, structuri complexe și stele în mai multe roiuri.
„Anterior, cele mai timpurii galaxii pe care le puteam vedea arătau doar ca niște mici pete. Și totuși, aceste pete reprezintă milioane sau chiar miliarde de stele la începutul Universului. Acum, putem vedea că unele dintre ele sunt de fapt obiecte extinse cu o structură vizibilă”, a declarat Hainline într-un comunicat.
Galaxiile timpurii dădeau naștere în mod activ unor stele
93% dintre galaxiile pe care Webb le-a reperat în timpul JADES nu au mai fost văzute niciodată până acum.
„Ceea ce vedeam înainte erau doar cele mai strălucitoare, cele mai extreme exemple de galaxii luminoase din Universul timpuriu. Acum sondăm cu adevărat până la galaxii mai normale, mai obișnuite, într-un Univers tânăr și turbulent”, a spus Hainline.
Echipa a descoperit că una din șase galaxii de la acea vreme prezenta emisii extreme de linii în spectrele galaxiilor, o caracteristică pe care atomii ionizați de lumina stelară au radiat-o atunci când s-au răcit și s-au combinat cu alte molecule.
Aceste linii de emisie sunt dovezi că galaxiile timpurii dădeau naștere în mod activ unor stele, care apoi pompau „torenți de fotoni ultravioleți” în galaxiile respective. În acest fel, stelele timpurii ale Universului au devenit principalele motoare ale reionizării cosmice, a declarat Ryan Endsley, cercetător postdoctoral de la Universitatea din Texas, SUA.
Pe baza acelorași linii de emisie, echipa lui Endsley a dedus, de asemenea, că galaxiile din Universul timpuriu au dat naștere unor stele în explozii scurte, urmate de perioade de repaus.
Vă mai recomandăm și:
Ce s-a întâmplat cu stelele dispărute din inima Căii Lactee?
Energia solară a fost transmisă, în premieră, din spațiu pe Pământ
Telescopul Webb a privit „printre gratiile” unei galaxii aflate la 20 milioane de ani-lumină
Planul ambițios pentru salvarea Telescopului Spațial Hubble, vechi de 33 de ani