Cele mai multe dintre pesticidele folosite în industria agricolă din Uniunea Europeană nu reprezintă un risc pentru oameni, însă specialiștii au vrut să afle ce se întâmplă atunci când aceste substanțe ajung în mâncarea din farfurie.
Puțini știu, de exemplu, că și cofeina este un pesticid, produs de plante pentru a se autoproteja.
Și totuși, milioane de oameni din întreaga lume consumă zilnic (chiar de câteva ori pe zi) o cantitate care ar fi fatală pentru musculițe sau pentru larve.
În aceste condiții, apare întrebarea: Cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu toți compușii mai puțin naturali care ajung în mâncarea noastră?
„Cel mai important lucru pe care ar trebui să îl înțelegem este acela că pesticidele și utilizarea lor sunt reglementate în Marea Britanie. Prin urmare, cantitatea de pesticide din sau pe orice produs cultivat în Marea Britanie este, cel mai probabil, inofensivă. Roadele importate de peste hotare pot fi contaminate cu cantități mai mari de pesticide, însă supermarketurile fac tot ce pot pentru a reduce gradul de contaminare și pentru a înlătura substanțele periculoase. Așadar, riscul pentru sănătatea noastră este, probabil, redus”, a spus Michael Eddleston, profesor de toxicologie, potrivit The Guardian.
Una dintre probleme este aceea că evaluările vizează nivelul de toxicitate al fiecărei substanțe în parte și există puține date cu privire la modul în care ele se comportă în amestec. Drept urmare, efectele pe termen lung al consumului de alimente care conțin doze mici de combinații de pesticide nu sunt foarte bine cunoscute.
„Există percepția generală potrivit căreia riscul este foarte redus atunci când sunt concentrații reduse, deoarece organismul adulților sănătoși este capabil să proceseze și să elimine toxinele destul de eficient”, a mai subliniat profesorul Eddleston.
Ce este de făcut? Plasarea merelor sub jetul de apă nu este o soluție cu care să mergem la sigur, însă poate ajuta la înlăturarea unora dintre pesticide. Problema este cu cele care au ajuns în legume sau fructe, deoarece au fost utilizate în timpul germinării – în astfel de situație, nu ne ajută nici dacă decojim produsele.
Cum ar putea lăcustele canibale să ajute la dezvoltarea de noi pesticide
Temperaturile influențează riscul pesticidelor asupra albinelor
Spanac cu hepatită A, retras din magazine. Autoritățile au descoperit și morcovi plini de pesticide
Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?