Un ingredient-cheie din băuturile energizante poate încetini îmbătrânirea
Taurina, un aminoacid produs de organismul uman și adesea adăugat în băuturile energizante, poate încetini îmbătrânirea și prelungi durata de viață a anumitor animale, sugerează un nou studiu. Cu toate acestea, cercetătorii nu pot spune încă dacă taurina ar funcționa la fel și la oameni.
Taurina a prelungit durata de viață a viermilor și șoarecilor și a îmbunătățit, de asemenea, aspecte ale sănătății maimuțelor, au raportat oamenii de știință în revista Science.
Constatările sugerează că taurina ar trebui testată ca tratament pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă la oameni, au scris autorii studiului.
Cum este evaluată taurina în studiile clinice la animale și om?
Cu toate acestea, nu este clar în ce mod poate taurina să încetinească îmbătrânirea la unele animale și există puține date pe termen lung despre suplimentarea cu taurină la oameni. Prin urmare, în acest moment, nimeni nu ar trebui să ia suplimente de taurină în încercarea de a încetini îmbătrânirea, au declarat experții pentru Live Science.
În cadrul unor mici studii la om, taurina a fost evaluată ca tratament pentru bolile metabolice, cu unele rezultate pozitive.
„Cred că principalul lucru ce trebuie stabilit este siguranța pe termen lung, dacă se dorește ca acest lucru să fie recomandat persoanelor sănătoase”, a declarat Joseph Baur, profesor de fiziologie la Universitatea din Pennsylvania Perelman School of Medicine, care nu a fost implicat în studiu.
Ce este taurina și cum este folosită de organismul uman?
Organismul uman produce taurină, iar oamenii obțin acest aminoacid și din alimente, inclusiv din carne și lactate. De asemenea, taurina este adăugată în băuturile energizante, probabil datorită afirmațiilor conform cărora poate îmbunătăți performanța atletică și concentrarea.
Spre deosebire de aminoacizii tipici, taurina nu este folosită ca element constitutiv al proteinelor, dar joacă alte roluri în celule, a declarat Joseph McGaunn, doctorand la Școala de Medicină Perelman.
Taurina este o componentă-cheie a sărurilor biliare, compuși produși de ficat care ajută organismul să digere grăsimile și contribuie la creșterea rezervei de antioxidanți din organism, reglează cantitatea de lichid din celule, activează anumiți receptori cerebrali și ajută la construirea de proteine cheie în mitocondriile generatoare de energie ale celulelor, a declarat McGaunn.
Noul studiu a sugerat că, la oameni, maimuțe și șoareci, nivelurile de taurină din sânge scad odată cu vârsta. Acest declin este probabil legat de capacitatea organismului de a produce taurină, mai degrabă decât de o schimbare în alimentație, deoarece dietele pe bază de plante (care sunt sărace în taurină) nu au fost legate de un declin atât de dramatic al aminoacidului, a spus Baur.
Taurina a încetinit procesul de îmbătrânire la unele animale
Echipa a testat ce se întâmplă atunci când restabilești nivelurile de taurină din timpul tinereții. Cercetătorii au descoperit că, la viermii (Caenorhabditis elegans) tratați cu taurină, durata medie de viață a crescut cu 10% până la 23%. Șoarecii cărora li s-a administrat taurină zilnic au avut o durată medie de viață cu 10% până la 12% mai mare decât șoarecii netratați.
Șoarecii tratați au avut, de asemenea, o forță musculară crescută și un metabolism mai eficient al zahărului, iar anumite semne distinctive ale îmbătrânirii, cum ar fi deteriorarea ADN-ului, au fost mai puțin extinse. Maimuțele Rhesus (Macaca mulatta), cărora li s-au administrat suplimente de taurină timp de șase luni au prezentat o sănătate osoasă, metabolică și imunitară îmbunătățită, în comparație cu maimuțele netratate.
„Nu recomandăm cumpărarea taurinei din comerț”
Deși rezultatele pe animale au fost pozitive, sunt necesare, în mod evident, studii clinice atent concepute pentru a determina dacă suplimentele de taurină ar putea încetini îmbătrânirea la oameni și, în caz afirmativ, când și în ce doze ar trebui să fie luate, au spus autorii.
Între timp, „nu recomandăm cumpărarea taurinei din comerț, trebuie să așteptăm finalizarea studiului clinic la om”, a declarat autorul principal Vijay Yadav, profesor asistent de genetică și dezvoltare la Universitatea Columbia, în cadrul unei conferințe de presă din iunie.
Vă mai recomandăm și:
O alimentație bogată în grăsimi și zaharuri scade calitatea somnului
Alimentele ultra-procesate cresc anxietatea. Ce arată un nou studiu?
Cercetătorii încearcă să afle dacă animalele pot simți rușine la fel ca oamenii
Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză