A fost demonstrat faptul că o pastilă poate reduce la jumătate riscul de deces în urma unui anumit tip de cancer pulmonar atunci când este administrată zilnic după o intervenție chirurgicală de eliminare a tumorii, potrivit rezultatelor unui studiu.
Cancerul pulmonar provoacă aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial. Tratamentul dezvoltat de grupul farmaceutic AstraZeneca se numește osimertinib și este comercializat sub denumirea Tagrisso.
Pastila vizează un anumit tip de cancer pulmonar la pacienții care suferă de așa-numitul cancer fără celule mici (microcelular), cel mai frecvent tip, și care prezintă un anumit tip de mutație.
Aceste mutații, în ceea ce se numește receptorul factorului de creștere epidermică, sau EGFR, afectează între 10 și 25 la sută dintre pacienții cu cancer pulmonar din Statele Unite și Europa și între 30 și 40 la sută în Asia.
Studiul clinic a inclus aproximativ 680 de participanți aflați într-un stadiu incipient al bolii (stadiile 1b – 3a), în peste 20 de țări. Aceștia au trebuit mai întâi operați pentru a li se îndepărta tumoarea, apoi jumătate dintre pacienți au primit tratamentul zilnic, iar cealaltă jumătate un placebo.
Rezultatul a arătat că pastila a dus la o reducere cu 51% a riscului de deces pentru pacienții tratați, în comparație cu placebo. După cinci ani, 88% dintre pacienții care au primit tratamentul erau încă în viață, față de 78% dintre pacienții care au primit placebo.
Aceste date sunt „impresionante”, a declarat Roy Herbst de la Universitatea Yale, care le-a prezentat.
Medicamentul ajută la „prevenirea răspândirii cancerului la creier, la ficat, la oase” a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă. Aproximativ o treime dintre cazurile de cancere fără celule mici pot fi operate atunci când sunt depistate, a spus Herbst.
„Îmi este greu să transmit, cred, cât de importantă este această descoperire”, a declarat Nathan Pennell, de la Cleveland Clinic Foundation, în cadrul conferinței de presă.
„Am început să intrăm în era terapiei personalizate pentru pacienții aflați în stadii incipiente”, a spus Pennell, care nu a luat parte la studii, și a menționat că „ar trebui să închidem ferm ușa tratamentului unic pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici.”
Osimertinib este deja autorizat în zeci de țări și a fost deja administrat la aproximativ 700.000 de persoane, potrivit unui comunicat de presă al AstraZeneca, scrie ScienceAlert.
O pastilă poate reduce nivelurile de colesterol cu 60%
Consumul excesiv de alcool ar putea fi redus cu o pastilă pentru boli de piele
Medicii spun că o pastilă ieftină poate stopa pierderea părului
Viagra pentru câini. Pastila ar putea trata o tulburare alimentară fatală