O echipă de ingineri lucrează la un „laser de tracțiune”, un dispozitiv întâlnit adesea în literatura științifico-fantastică, care poate să împingă sau să tragă obiecte spațiale de la distanță, fără să aibă contact propriu-zis cu acestea.
Primele concepte proiectate de ingineri par să funcționeze. Cercetătorii au calculat că un astfel de fascicul de tracțiune ar putea deplasa un obiect de câteva tone într-un ritm, desigur, foarte lent, de aproximativ 320 de kilometri în două sau trei luni.
„Creăm o forță electrostatică atractivă sau repulsivă. Este similară cu fasciculul de tracțiune pe care îl vedeți în Star Trek, deși nu este la fel de puternică”, a declarat Hanspeter Schaub, președintele departamentului de Inginerie Aerospațială de la Universitatea Colorado Boulder, SUA, într-un comunicat de presă.
Cercetătorii experimentează cu modelele create folosind o cameră vid specializată, de mari dimensiuni, care simulează condițiile din spațiu, potrivit Futurism.
Deși este încă departe de a fi un prototip demn de folosit în spațiu, în viața reală, fasciculul de tracțiune ar putea fi în cele din urmă un instrument neprețuit care să ajute la curățarea gunoiului spațial care poluează orbitele tot mai aglomerate ale Pământului.
Conceptul lor preferat, un așa-numit „tractor electrostatic”, folosește mai mult sau mai puțin aceleași principii care fac ca un balon să se lipească de părul tău după ce îl freci de cap.
În teorie, la o distanță de aproximativ 15 până la 30 de metri, o navă spațială ar putea folosi dispozitivul pentru a emite un fascicul de electroni spre un gunoi spațial, inducând o sarcină negativă în resturi și producând una pozitivă în recipientul de deservire, atrăgându-le treptat împreună.
„Cu această forță de atracție poți, în esență, să atragi resturile fără să le atingi vreodată. Se comportă ca ceea ce numim o legătură virtuală”, a declarat Julian Hammerl, inginer aerospațial de la CU Boulder, implicat în cercetare.
Problema deșeurilor spațiale nu trebuie subestimată. Potrivit lui Schaub, orbita geosincronă (GEO), o zonă spațială foarte râvnită în care sateliții pot rămâne într-o poziție fixă în raport cu Pământul, este deja în criză de… spațiu.
NASA a reafirmat recent seriozitatea problemei gunoiului spațial într-un raport, care a concluzionat că cea mai practică soluția ar putea fi o ușoară împingere a resturilor, mai degrabă decât eliminarea lor de pe orbită cu totul.
Este mai ușor de spus decât de făcut și, potrivit cercetătorilor, intrarea în contact fizic cu resturile este un potențial pericol.
„Atingerea lucrurilor în spațiu este foarte periculoasă. Obiectele se mișcă foarte repede și adesea în mod imprevizibil”, a explicat Kaylee Champion, unul dintre cercetătorii implicați în proiectul de la CU Boulder.
Schaub a adăugat că fasciculul de tracțiune ar putea fi un instrument de curățare semnificativ mai ieftin, deoarece o navă cu echipaj cu astfel de unde ar putea muta până la „zeci de obiecte”.
„Acest lucru reduce costurile foarte mult. Nimeni nu vrea să cheltuiască un miliard de dolari pentru a muta gunoaie”, a adăugat acesta.
Oamenii de știință vor lansa sateliți din lemn pe orbita joasă a Pământului
Un nou parteneriat face ca sateliții de patrulare specială în spațiu să devină o realitate
De ce nu poți bea lichidele cu paiul în spațiu?
China a trimis încă trei astronauți către stația spațială Tiangong