Adevărul deranjant despre alergii: „Este vorba despre tot ce facem noi”
Medicina încearcă să țină pasul cu alergiile, care par că sunt tot mai multe. Se pare, însă, că nici în prezent nu este cunoscută cauza care provoacă o alergie.
În memoria colectivă s-a împământenit faptul că alergiile nu sunt ceva foarte grav, dar acestea reprezintă un semnal al faptului că sistemul imunitar nu este mulțumit de mediul (sau de lumea) în care trăim.
„Singura metodă prin care putem ști sigur dacă avem o alergie este să consultăm un doctor specializat în așa ceva. Nu aș vrea să fiu superficială în legătură cu acest lucru, dar mulți oameni nu pot consulta un specialist: de fapt, nu există mulți alergologi, pentru că nici nu este o specializare populară. Mai mult, dacă alergia ta nu se „califică”, plătești degeaba din buzunarul tău”, a spus antropologul medical Theresa MacPhail, potrivit The Guardian.
Semnalul că sistemul imunitar nu este mulțumit de mediul în care se află
Există dovezi care indică faptul că problema pe care oamenii o au cu alergiile s-au înrăutățit, dar nu există certitudini în acest sens.
În ciuda faptului că suntem mai buni în a depista o alergie decât eram acum 200 de ani, nici acum nu ne iese foarte bine.
Motivul este acela că un nas care curge, o urticarie sau un stomac sensibil nu primesc foarte mare atenție, dacă nu sunt efecte grave, precum blocarea căilor respiratorii sau chiar decesul.
Medicii ridică și acum din umeri
Theresa MacPhail a început o bază de date care arată că, într-adevăr, suntem din ce în ce mai alergici. De exemplu, alergia la alune este prezentă, acum, la 1 din 70 de copii, în vreme ce în anul 1997, raportul era de 1 din 250 de copii.
Și totuși, ce s-a schimbat de atunci?
„Nimeni nu știe care este catalizatorul. Este un cumul de mai mulți factori și este copleșitor să te gândești că și soluțiile sunt multe. Am întrebat fiecare expert în parte: Care este cauza? Toți au refuzat să răspundă clar, dar au spus: Totul. Este vorba despre tot ce facem noi”, a mai spus dr. MacPhail.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au creat oul de găină pentru oamenii cu alergie la albuș
Unghiile cu gel pot provoca alergii „care schimbă viaţa”
Iată 5 dintre cele mai comune alergii sezoniere
Proteinele din alimentele fără carne pot declanșa alergii la soia și arahide