Cel mai mare zăcământ de metale din lume se află la 4.000 de metri sub mare
Pentru a avea un viitor mai sustenabil, este general cunoscut faptul că populația din întreaga lume trebuie să renunțe cât mai repede la combustibilii fosili.
În vreme ce folosirea energiei electrice pare a fi o alternativă verde demnă de luat în calcul, se ridică o problemă majoră: se pare că nu sunt suficiente metale pentru a face acest pas.
Desigur, pot fi obținute mai multe metale prin minerit, activitate care s-a făcut de mii de ani, însă există dezavantaje pentru mediu.
Ar putea fi suficient pentru 280 de milioane de mașini
Specialiștii au în vedere, însă, o altă metodă prin care pot fi extrase metalele necesare pentru a produce baterii.
Una dintre alternative ar fi exploatarea minieră în adâncul mării, acolo unde se află „noduli” prețioși, cunoscuți drept noduli de mangan. Aceștia pot fi găsiți pe fundul mării, la 4.000 de metri adâncime, la fel de ușor ca pietricelele de pe nisip, potrivit IFLScience.
„90% dintre contractele de exploatare de la nivel mondial ale acestor noduli sunt în Clarion Clipperton Zone (suprafață sub nivelul mării, din Oceanul Pacific), care reprezintă mai puțin de 1% din suprafața de pe fundul mării. Totuși, aceasta reprezintă, în același timp, și cea mai mare sursă de mangan, nichel sau cobalt din lume. Sunt atât de multe metale încât ar putea satisface nevoia pentru 280 de milioane de mașini, ceea ce reprezintă fiecare mașină din America sau un sfert din flota de vehicule existente la nivel mondial”, a spus Rory Usher, reprezentantul The Metale Company.
Folosirea metalului din „noduli” implică mai puține emisii de carbon
Colectarea acestor „noduli” implică, totodată, un randament mai ridicat, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puțin timp pentru a aduna aceeași cantitate de metal, în comparație cu activitatea derulată la nivel terestru.
De asemenea, potrivit unui studiu efectuat în urmă cu 3 ani, folosirea metalului extras din mare implică mai puține emisii de carbon – procentul ajunge chiar și la 80% mai puține, spre deosebire de varianta clasică.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O „structură” gigantică din metal a fost găsită sub suprafața Lunii
Abilitatea focilor de a tolera metalele toxice ar putea ajuta cercetările medicale
Astronomii au identificat aproape 200.000 de stele sărace în metale
Colier asociat cu Henric al VIII-lea, vechi de 500 de ani, găsit de căutătorii de metale