Ar putea o dietă sănătoasă să ne întinerească creierul?
Trecerea la o dietă mediteraneană „verde” afectează în mod pozitiv sănătatea creierului, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea Ben-Gurion din Negev.
DIRECT PLUS a fost un studiu clinic pe scară largă, pe termen lung, pe parcursul a 18 luni, în rândul a 300 de participanți.
Studiul a fost realizat de Prof. Galia Avidan de la Departamentul de Psihologie și de Dr. Gidon Levakov, un fost student absolvent al Departamentului de Științe Cognitive și ale Creierului.
Constatările lor au fost publicate recent în eLife.
Studiul mai amplu a fost condus de Prof. Iris Shai de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, profesor adjunct la Școala de Sănătate Publică de la Harvard și profesor onorific la Universitatea din Leipzig, Germania, împreună cu fostul său student absolvent, dr. Alon Kaplan, și cu colegi de la Universitățile Harvard și Leipzig.
Obezitatea, legată de îmbătrânirea creierului
Obezitatea este legată de îmbătrânirea creierului mai repede decât ar fi de așteptat în mod normal. Cercetătorii pot surprinde acest proces prin calcularea „vârstei cerebrale” a unei persoane – cât de bătrân apare creierul acesteia pe scanările detaliate, indiferent de vârsta cronologică.
Această abordare ajută, de asemenea, la verificarea modului în care anumiți factori, cum ar fi stilul de viață, pot influența îmbătrânirea creierului pe scări de timp relativ scurte.
Levakov, Kaplan, Shai și Avidan au studiat 102 persoane care îndeplineau criteriile de obezitate. Participanților li s-a efectuat o scanare a creierului la începutul și la sfârșitul programului. De asemenea, au fost efectuate mai multe teste și măsurători în aceste momente pentru a surprinde alte procese biologice afectate de obezitate, cum ar fi sănătatea ficatului.
Aceștia au folosit scanările cerebrale efectuate la începutul și la sfârșitul studiului pentru a examina impactul intervenției asupra stilului de viață asupra traiectoriei de îmbătrânire, scrie EurekAlert.
O reducere a greutății corporale cu 1%
Rezultatele au arătat că o reducere a greutății corporale cu 1% a dus la o vârstă a creierului participanților cu aproape 9 luni mai mică decât vârsta preconizată a creierului după 18 luni.
Această îmbătrânire atenuată a fost asociată cu modificări ale altor măsuri biologice, cum ar fi scăderea grăsimii hepatice și a enzimelor hepatice. S-a demonstrat anterior că, de fapt, creșterile grăsimii hepatice și producția de enzime hepatice specifice afectează negativ sănătatea creierului în cazul bolii Alzheimer.
„Studiul nostru evidențiază importanța unui stil de viață sănătos, inclusiv un consum mai mic de alimente procesate, dulciuri și băuturi, în menținerea sănătății creierului”, spune Dr. Levakov.
„Am fost încurajați să constatăm că până și o pierdere în greutate de 1% a fost suficientă pentru a afecta sănătatea creierului și a provoca o reducere de 9 luni a vârstei creierului”, spune profesorul Avidan.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Dieta occidentală a fost identificată ca factor de risc pentru boala Alzheimer
Dieta care distruge tumorile cerebrale
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de demență
Dieta raw-vegană, un risc pentru sănătate! Ce spun cercetătorii?