China a început să sape o gaură de 10.000 de metri adâncime în Pământ. Unde vrea să ajungă?
Oamenii de știință din China au început să sape o gaură de 10.000 de metri adâncime în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură. Acesta este cel mai amplu proiect de acest fel întreprins vreodată de chinezi.
Cercetătorii încearcă să ajungă la rocile din Cretacic, stratul cunoscut drept sistemul cretacic, care datează din urmă cu 145 de milioane de ani. Proiectul a fost demarat în data de 30 mai 2023 și ar putea fi folosit pentru a identifica resurse minerale și pentru a evalua pericolele ecologice cum ar fi cutremurele și erupțiile vulcanice.
Oamenii de știință vor trebui să treacă prin 10 strate de rocă, potrivit IFLScience.
Gaura nu va fi cea mai adâncă creată vreodată de omenire pe Pământ. Cea mai adâncă gaură săpată vreodată de om este gaura de foraj de la Kola, situată pe Peninsula Kola din nord-vestul Rusiei. Proiectul, care a început în 24 mai 1970 și a durat până după colapsul Uniunii Sovietice, a săpat până la adâncimea de 11.034 metri sub nivelul mării.
Ce au descoperit rușii atunci când au săpat gaura de la Kola?
Rușii au descoperit că rocile aflate adânc sub suprafață erau mai umede decât s-ar fi așteptat. Înainte să sape atât de adânc, oamenii de știință credeau că apa nu ajunge la asemenea adâncime. De asemenea, cercetătorii se așteptatu să găsească un strat de bazalt sub granitul continentului, având în vedere că asta a fost găsit și în scoarța oceanică. În schimb, aceștia au descoperit că sub granitul magmatic exista granit metamorfic.
Având în vedere că scoarța continentală era granit până la capăt, asta dovedea tectonica plăcilor, o teorie care la acea vreme abia începea să fie acceptată.
Nu este chiar atât de ușor să sapi în Pământ. O echipă de americani a ajuns în anii 1960 la adâncimea de 183 de metri sub fundul mării, trecând prin 13 metri de bazalt în cel mai superior strat de scoarță oceanică înainte ca proiectul să fie anulat din cauza gestionării proaste și a problemelor financiare. Lăsând la o parte aceste aspecte, proiectul a fost un demers important, arată Bloomberg.
„Un camion condus pe două cabluri subțiri”
„Proiectul poate fi comparat cu un camion condus pe două cabluri subțiri”, atât de dificilă este săparea, a transmis Sun Jinsheng, cercetător la Academia Chineză de Inginerie, pentru agenția de știri Xinhua.
Deși sună uimitor, „fanii” mantalei vor fi dezamăgiți. Scoarța Pământului, pe uscat, variază. În medie, aceasta are o grosime de 30 kilometri, deși sub lanțurile muntoase poate atinge 100 kilometri. Așadar, s-ar părea că suntem departe de a ajunge la mantua planetei noastre.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O gaură neagră „devoratoare” de stele, descoperită de astronomi, este cea mai apropiată de Pământ
Oamenii de știință au descoperit a doua cea mai adâncă gaură albastră din lume
O nouă „gaură” a apărut pe suprafața Soarelui. Pământul va fi lovit de vânturi solare
O stea mai tânără decât omenirea, găsită în apropiere de gaura neagră din centrul Căii Lactee