În sud-vestul Oceanului Indian, insula vulcanică Anjouan este locul unui mister geologic. Aici, locuitorii și geologii continuă să găsească roci ce nu ar trebui să existe aici.
Insula s-a format pe un bazin oceanic, atunci când plăcile tectonice s-au îndepărtat unele de altele și magma s-a deplasat spre suprafață și s-a răcit. Astfel, s-a format o insulă de bazalt. Pe insula Anjouan nu ar trebui să te aștepți să găsești cuarțit, un tip de gresie care se acumulează în delte.
Bazaltul de pe insulă nu conține cuarț, iar formațiunea este mult prea nouă pentru a fi format o deltă substanțială. Chiar și așa, geologii găsesc aici o abundență de cuarțit de mai bine de un secol.
În 1900, geologii au găsit roci neobișnuite care ar fi putut fi cuarțit, deși nu există dovezi scrise care să ateste asta cu certitudine. În 1969, geologii au descoperit o formațiune de gresie pe o insulă din apropiere de orașul Tsembehou, despre care s-a aflat mai apoi că era cuarțit. Apoi, în 2017, geologul francez Patrique Bachèlery a găsit mai mult cuarțit în zonă. Câțiva ani mai târziu, geochimistul Cornelia Class de la Universitatea Columbia a început o investigație. Mai mult ca sigur, Class și echipa sa au găsit o abundență de cuarțit.
„Asta este contrar plăcilor tectonice. Corpurile de cuarțit nu ar trebui să există pe insule vulcanice”, a transmis Class într-un comunicat de presă, citat de IFLScience.
Locuitorii insulei i-au spus lui Class că ei găsesc astfel de roci mereu și că le folosesc pentru a-și șlefui cuțitele. Cercetătorii au cartografiat zona și au descoperit că există o cantitate de cuarțit „aproape cât jumătate de munte”.
Deocamdată, nu există o explicație certă pentru fenomen. O bucată de cuarțit din scoarța continentală s-ar fi putut depune în bazinul oceanic, iar apoi s-a ridicat la suprafață, la peste 4.000 de metri deasupra fundului mării, din cauza bazaltului magmatic.
Totuși, Class a declarat pentru Live Science că chimia rocilor de bazalt de pe insulă nu prezintă o legătură cu scoarța continentală. Descoperirea este „ceva ce noi considerăm a fi imposibil, însă trebuie să găsim o explicație”, a precizat Class.
Datarea cuarțitului va ajuta la stabilirea unei cronologii, dar și la elucidarea modului în care a ajuns să formeze singura insulă vulcanică din lume care conține „o bucată de continent” (posibil de la dezintegrarea continentului antic Gondwana).
Cercetătorii brazilieni au descoperit roci din plastic pe o insulă îndepărtată
Roci care generează electricitate, descoperite în Congo. Adevărat sau fals?
Roverul Perseverance a descoperit roci misterioase, ascunse într-un lac marțian antic
Enigmaticii trovanți ai României. Povestea rocilor vii care cresc și se mișcă