Ceaiul, merele și fructele de pădure previn pierderea de memorie. Mit sau realitate?
Un studiu arată care sunt alimentele ce ar putea preveni pierderea de memorie și ar trebui consumate de persoanele în vârstă.
Persoanele care au o dietă bogată în flavanoli, care se regăsesc în ceai, mere și fructe de pădure, ar putea avea un risc mai scăzut de a suferi pierderi de memorie odată cu înaintarea în vârstă, sugerează cercetările.
Un studiu de trei ani, efectuat pe 3.562 de persoane în vârstă de aproximativ 71 de ani, a constatat că cei cu un consum obișnuit de flavanoli aveau o mai bună funcționare a memoriei hipocampale, care include formarea memoriei pe termen scurt, decât cei care nu au consumat alimentele care previn pierderea de memorie.
Sunt alimentele care previn pierderea de memorie într-adevăr un beneficiu?
Cercetarea, publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a sugerat că un consum zilnic de 500 mg de flavanoli ar putea inversa efectul negativ asupra memoriei cauzat de aportul scăzut de flavanoli la persoanele în vârstă.
Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că suplimentele de flavanoli nu au niciun efect asupra persoanelor care nu au un deficit de flavanoli. Spre exemplu, majoritatea adulților în vârstă din Marea Britanie consumă deja cantități mari de flavanoli din ceai, mere și fructe de pădure.
Cercetătorul Scott Small, profesor de neurologie la Universitatea Columbia (SUA), a declarat că descoperirile fac parte dintr-un domeniu de cercetare în creștere care „începe să dezvăluie că sunt necesari diferiți nutrienți pentru a ne întări mințile îmbătrânite”.
Oamenii de știință le-au repartizat aleatoriu adulților sănătoși fie un supliment zilnic de 500 mg de flavanoli, fie o pastilă inactivă, timp de trei ani. Participanții au făcut mai multe teste de memorie în timpul perioadei de studiu și au completat sondaje care le-au evaluat dieta.
Cercetătorii au spus că scorurile de memorie s-au îmbunătățit foarte puțin pentru grupul care a luat pilula cu flavanoli, dar că în cadrul acelui grup exista un subgrup de persoane care avea o dietă precară și un consum scăzut de flavanoli la începutul studiului, care a prezentat scoruri de memorie mai mari cu o medie de 10,5%, comparativ cu placebo, și cu 16% față de începutul studiului, notează The Guardian.
Care este doza optimă de flavanoli?
Această cercetare, care este finanțată de producătorul de alimente Mars, a folosit flavanoli extrași din cacao, deși autorii studiului au spus că un consum de ciocolată este puțin probabil să ofere niveluri suficiente de flavanoli, deoarece aceștia sunt distruși în timpul procesării.
Gunter Kuhnle, profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Reading (Anglia) și coinvestigator al studiului, a spus că rezultatele „sugerează că există o cantitate optimă de flavanoli în dietă”, adică un aport zilnic de aproximativ 500 mg.
Alimentele care previn pierderea de memorie. Mit sau realitate?
Oamenii de știință au avut păreri împărțite, întrebându-se dacă studiul chiar arată că suplimentele cu flavanoli sunt o idee bună pentru persoanele în vârstă.
Profesoara Aedin Cassidy, de la Queen’s University Belfast (Irlanda de Nord), a spus că este un „studiu cu adevărat important”, mai ales că doza necesară pentru îmbunătățirea sănătății creierului este „ușor realizabilă”.
„De exemplu, o cană de ceai, șase pătrățele de ciocolată neagră, câteva porții de fructe de pădure și mere ar oferi împreună aproximativ 500 mg de flavanoli”, a precizat Cassidy.
Ian Johnson, membru emerit la Institutul Quadram, din Norwich (Anglia), a spus că cercetarea „amplă și condusă riguros” s-a adăugat la dovezile anterioare „care arată importanța dietei ca factor de sprijinire a sănătății cognitive la bătrânețe”, deși probabil sunt necesare studii suplimentare pentru a explora în profunzime beneficiile suplimentelor de flavanoli.
Nu toți oamenii de știință sunt de acord cu descoperirile din acest studiu
Cu toate acestea, David Curtis, profesor onorific la Institutul de Genetică UCL (Anglia), a spus că studiul a arătat că „cei care au luat un supliment de flavanoli timp de ani de zile au avut aproximativ aceeași funcționare a memoriei ca cei care au luat placebo și orice diferențe erau în limitele marjei de eroare”.
„Studiul nu reușește să ofere dovezi că creșterea aportului de flavanoli este benefică și nu este nevoie ca cineva să se gândească la alimentele care previn pierderea de memorie în lumina descoperirilor acestui studiu”, a adăugat el.
Carl Hodgetts, lector principal în neuroștiințe cognitive la Royal Holloway, Universitatea din Londra, a declarat că cercetările privind relația dintre nutriție și creier ar putea ajuta la lupta împotriva demenței.
El a spus că acesta este „un studiu interesant care începe să abordeze astfel de întrebări”, dar nu a fost de acord cu concluzia că suplimentele de flavanoli influențează funcționarea hipocampului, deoarece ar fi necesare scanări RMN pentru a stabili acest lucru.
Vă recomandăm să citiți și:
Cazul extrem de dureros al unui pacient care a intrat într-un aparat RMN cu o jucărie sexuală
De ce este populația Europei în scădere?
„Pacientul M”, bărbatul împușcat în cap care a început să vadă lumea invers
Ochii noștri pot păcăli creierul să facă presupuneri inexacte, arată un studiu