Cercetătorii încearcă să afle dacă animalele pot simți rușine la fel ca oamenii
Rușinea este o stare emoțională complexă pe care majoritatea oamenilor o cunosc prea bine, dar ce se întâmplă cu rudele noastre sălbatice? Pot fi și animalele rușinate?
Cercetările au analizat gafe ale maimuțelor și au descoperit că jena poate juca un rol în calmarea situațiilor sociale incomode, determinând comportamente precum evitarea contactului vizual și îmbujorarea.
Rușinea este bine documentată în rândul oamenilor.
Mark Bekoff a scris în revista BioScience că o observație a primatologului de renume mondial Jane Goodall ar putea fi interpretată ca fiind jenă din partea unui cimpanzeu, în timp ce a privit un pui de cimpanzeu pe nume Freud care a căzut după ce s-a legănat pe o creangă.
Rușinea, o stare emoțională complexă
Tânărul cimpanzeu s-a uitat imediat spre unchiul său Figan, ca și cum ar fi vrut să verifice dacă l-a văzut cineva căzând, un răspuns identic cu cel al unui om care s-a împiedicat în fața unui grup de adolescenți.
O reacție similară a fost observată la un mascul de maimuță rhesus care a căzut într-un șanț.
Din nou, animalul s-a uitat în jur ca și cum ar fi vrut să verifice dacă cineva a fost martor la gafa sa, scrie IFL Science.
Revenirea la un pas încrezător le-a indicat cercetătorilor că a simțit că a scăpat cu bine, dar faptul că există o publicație care detaliază incidentul ar indica altceva.
Jena este bine documentată în rândul oamenilor
Pentru ca rușinea să fi evoluat în diferite grupuri de animale, ceea ce se numește evoluție convergentă, ar trebui să servească unui scop care să îmbunătățească condiția fizică a animalului în mediul său.
Într-o lucrare din 2000, autorii Dacher Keltner și Cameron Anderson sugerează că ar putea avea o funcție de liniștire care să reconcilieze relațiile sociale atunci când lucrurile au mers prost.
S-ar putea să urăști să te simți jenat, dar dacă te faci de râs poți stârni râsetele celorlalți într-un mod care te va scăpa de efecte negative. Unele dintre cercetările anterioare ale lui Keltner au scos la iveală comportamente de liniștire observate la oameni și primate non-umane, inclusiv evitarea contactului vizual și înroșirea pielii.
Cercetările se bazează pe studiile lui Charles Darwin privind emoțiile în regnul animal.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cum arătau primele animale? Cercetătorii au ajuns în sfârșit la un răspuns
Ar fi fost găsite dovezi de la prima extincție în masă a animalelor de pe Pământ
Roverul Perseverance și-a pierdut „animalul de companie” marțian după mai bine de un an
Animalele de companie ajută bebelușii să aibă mai puține alergii alimentare