Șoc în lumea științei! Sute de mii de studii deja publicate ar putea fi false
Presiunea de a publica cât mai multe studii i-a făcut pe unii oameni de știință atât de disperați încât să ajungă să plătească pentru cercetări false.
Mai rău, unele dintre aceste studii false sunt publicate în jurnale științifice acreditate și reputate.
Un program computerizat, conceput pentru a detecta astfel de studii false, sugerează că prea multe cercetări trec de evaluarea colegială și ajung la publicare.
Studiul care descrie această situație revoltătoare a fost publicat în serverul preprint medRxiv și așteaptă evaluarea colegială, însă dacă va fi confirmat, rezultatele sunt cu adevărat șocante.
28% dintre lucrări erau probabil plagiate sau inventate
Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, cercetătorii au instruit un computer să caute indicii care arată că un studiu fals a fost publicat într-un jurnal științific.
Atunci când programul a reușit să detecteze astfel de indicii cu o acuratețe de 90%, cercetătorii l-au folosit pentru a verifica aproximativ 5.000 de studii medicale și neuroștiințifice publicate în anul 2020.
Programul a indicat că 28% dintre lucrări erau probabil plagiate sau inventate.
Mai bine de 300.000 de studii ar fi false sau plagiate
Dacă procentul este valabil pentru cele 1,3 milioane de studii biomedicale publicate în anul 2020, asta ar însemna că mai bine de 300.000 de studii ar fi false sau plagiate. Trebuie precizat că, pentru fiecare 100 de studii identificate de program, în jur de 63 erau cu adevărat false, iar celelalte 37 erau autentice.
Neuropsihologul Bernhard Sabel de la Universitatea Otto-von-Guericke din Magdeburg, Germania este unul dintre autorii acestui studiu și unul dintre editorii de la un jurnal de neurologie.
Sable și colegii săi au dat vina pe „fabricile de studii”
La fel ca mulți alții, Sabel a observat o creștere a numărului de studii false în ultima vreme. Dar chiar și el a fost șocat de cifrele obținute de program.
„Este pur și simplu foarte greu de crezut”, a spus Sabel pentru Science.
Sable și colegii săi au dat vina pe „fabricile de studii” pentru această activitate frauduloasă. Așa-numitele „fabrici de studii” se dau drept servicii care oferă sprijin academic, însă, de fapt, folosesc Inteligența Artificială pentru a vinde studii false cercetătorilor.
Prețul pentru studii false poate varia între 1.000 și 25.000 de dolari, potrivit Science Alert.
Calitatea acestor studii lasă adesea de dorit dar este suficientă încât să treacă de evaluarea colegială, chiar și în cazul jurnalelor reputate.
Țara cu cele mai multe studii potențial false
Publicațiile sunt conștiente de această problemă, iar unii cercetători chiar au trimis studii false cu bună știință pentru a dovedi cât de ușor se poate întâmpla așa ceva.
Țara cu cele mai multe studii potențial false a fost China, care a reprezentat mai bine de jumătate din toate cercetările identificate de programul computerizat. Rusia, Turcia, Egipt și India au contribuit, de asemenea, cu numeroase cercetări îndoielnice.
„Posibil cea mai mare escrocherie științifică din toate timpurile”
„Publicarea de studii false este posibil cea mai mare escrocherie științifică din toate timpurile, irosind resurse financiare, încetinind progresul medical și chiar punând în pericol vieți”, au argumentat oamenii de știință.
Iar avansul Inteligenței Artificiale și a sistemelor generative, cum ar fi ChatGPT, va exacerba această problemă.
Pentru a rezolva această situație, cercetătorii au argumentat că este nevoie urgent de un sistem de evaluare mai riguros.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Cine a inventat metoda științifică?
Cutremurele misterioase de pe o insulă daneză nedumeresc oamenii de știință
Știința din spatele procrastinării: de ce amânăm ce avem de făcut?
Tragedie științifică: Câmpul magnetic al meteoriților, șters din greșeală de amatori