Home » Știință » Cerul nopții ar putea rămâne fără stele în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase

Cerul nopții ar putea rămâne fără stele în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase

Cerul nopții ar putea rămâne fără stele în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.05.2023

Majoritatea constelațiilor mari vor fi indescifrabile în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase, au avertizat oamenii de știință. Utilizarea sporită de LED-uri și a alte forme de iluminat afectează într-un ritm dramatic modul în care oamenii observă cerul nopții. Utilizarea fără discernământ a iluminatului exterior, a iluminatului stradal, a publicității și a instalațiilor iluminate fac acum invizibilă observarea stelelor pentru ochiul uman.

Oamenii de știință au raportat în 2016 că, pentru o treime din populație, Calea Lactee a început să nu mai fie vizibilă, iar poluarea luminoasă s-a înrăutățit semnificativ de atunci. Se estimează că, în ritmul actual, majoritatea constelațiilor mari vor fi indescifrabile în următorii 20 de ani. Pierderea, din punct de vedere cultural și științific, va fi imensă.

„Cerul nopții este parte din mediul nostru înconjurător și ar fi o mare pierdere dacă generația următoare nu ar mai apuca să îl vadă , la fel cum ar fi dacă nu ar vedea niciodată un cuib de pasăre. Nu trebuie să fii astronom ca să îți pese de acest lucru. Eu nu sunt ornitolog, dar dacă nu ar exista păsări cântătoare în grădina mea, m-aș simți sărăcit”, a declarat astronomul Martin Rees, conform The Guardian.

Stelele ar putea deveni invizibile pentru ochiul uman

Cercetările efectuate de fizicianul Cristopher Kyba, de la Centrul German pentru Geoștiințe, au dezvăluit că poluarea luminoasă determină în prezent o creștere a luminozității cerului nocturn cu 10% pe an. Creșterea, au subliniat cercetătorii, ar putea duce la dispariția tuturor stelelor, cu excepția celor mai luminoase, în decurs de doar o generație.

De exemplu, un copil născut într-un loc în care astăzi sunt vizibile 250 de stele pe timp de noapte ar putea vedea doar 100 de stele până la vârsta de 18 ani.

„Cu câteva generații în urmă, oamenii s-ar fi confruntat în mod regulat cu această viziune strălucitoare a Cosmosului, dar ceea ce era înainte universal este acum extrem de rar. Doar cei mai bogați oameni din lume și unii dintre cei mai săraci mai experimentează acest lucru. Pentru toți ceilalți, a dispărut mai mult sau mai puțin”, a declarat Kyba.

Publicul nu este conștient de pericolul poluării luminoase

Acesta a susținut că un număr mic de schimbări în ceea ce privește iluminatul ar putea aduce o îmbunătățire considerabilă.

Printre aceste schimbări s-ar număra asigurarea faptului că luminile exterioare sunt protejate cu grijă, sunt orientate în jos, au limite impuse asupra luminozității și nu sunt predominant alb-albastre, ci au componente roșii și portocalii.

Poluarea luminoasă nu este încă percepută de public ca fiind o amenințare.

Consecințele poluării luminoase

„Consecințele poluării luminoase sunt la fel de necunoscute de către populație ca și cele ale fumatului în anii ’80”, a declarat Oscar Corcho, profesor la Universitatea Politehnică din Madrid, Spania.

Cu toate acestea, acum este nevoie urgentă de acțiune. În afară de impactul astronomic și cultural, poluarea luminoasă are consecințe ecologice grave. Țestoasele marine și păsările migratoare se ghidează după lumina lunii. Poluarea luminoasă le face să se confunde și să se rătăcească. Insectele, o sursă esențială de hrană pentru păsări și alte animale, sunt atrase de luminile artificiale și sunt imediat ucise la contactul cu sursa.

Vă mai recomandăm și: 

Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU

Cum ar arăta Antarctica fără gheață?

Temperatura medie globală este pe cale să crească cu 3 grade Celsius, avertizează un nou studiu

O nouă teorie: sticla, la fel de dăunătoare pentru mediu ca plasticul

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase