Un studiu arată de ce oamenii nu reușesc să mențină un stil de viață sănătos
Oboseala și lipsa de motivație se află în topul motivelor invocate de oamenii care nu au un regim alimentar sănătos și care nu fac sport.
Mulți dintre noi ne adresăm frecvent, nouă înșine, întrebări precum: de ce nu fac mai multă mișcare, de ce nu mănânc mai bine și, în general, de ce nu am un stil de viață mai sănătos?
O parte dintre cei care își pun astfel de întrebări au un răspuns pe cât de simplu, pe atât de grav: sunt prea obosiți.
Ce motive mai invocă oamenii obosiți
Un sondaj efectuat recent arată că oboseala este motivul pentru care 35% dintre respondenți nu își modifică dieta și nu fac mai multă mișcare. Aceștia susțin că din cauza oboselii, nu reușesc să treacă de la „intenție” la „faptă”, notează The Guardian.
Se pare că sondajul, realizat cu sprijinul a 2.086 de respondenți din Marea Britanie, dezvăluie barierele pe care le întâlnesc mulți oameni atunci când vor să își schimbe stilul de viață. Astfel, mulți renunță și continuă să consume alimente nerecomandate și sunt sedentari.
Femeile, mai obosite decât bărbații
Atunci când au fost întrebați ce îi oprește să mănânce mai sănătos și să facă mai multă mișcare, 29% din bărbați și 40% femei au răspuns că „se simt prea obosiți”și „nu sunt suficient de motivați”. Alte motive invocate au fost prețul alimentelor sănătoase (30%), lipsa timpului (26%) sau prețul abonamentului la o sală de fitness (25%) sau echilibrul între serviciu și muncă (25%).
„Oamenii au programe încărcate, de aceea știm că ultimul lucru pe care vor să-l facă mulți dintre ei atunci când sunt obosiți este să înceapă să gătească o mâncare de la zero”, a spus Matt lambert, promotor al stilului de viață sănătos.
Totuși, un efort este binevenit. Organizația Cancer Research din Marea Britanie estimează că 40% din totalul cazurilor de cancer ar putea fi evitate dacă oamenii ar avea grijă să mănânce mai bine, să fie mai activi, să își mențină o greutate normală, să evite arsurile solare și să nu fumeze.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cât de sănătos este săritul peste micul dejun?
Cu cât călătorești mai departe de casă, cu atât vei fi mai sănătos, arată un studiu
Laptele natural versus laptele vegetal. Care ne ajută să fim sănătoși și să protejăm mediul?
Care este cel mai sănătos aliment potrivit științei? Este indicat să îl consumăm zilnic