Bacteriile intestinale ale copiilor ar putea indica dacă aceștia vor fi sau nu obezi la maturitate, arată un studiu recent.
Un număr de 512 copii din Franța au fost incluși în acest studiu condus de Gael Toubon, de la Universitatea Sorbona din Paris.
Participanților, care aveau vârste cuprinse între 2 și 5 ani, li s-a calculat indicele de masă corporală în baza mai multor date, inclusiv unele obținute de la analiza scaunelor zilnice.
În urma analizelor, cercetătorii au observat că există o legătură între indicele de masă corporală, raportat la prezența a două tipuri de bacterii (categoriile Firmicutes și Bacteroidetes) asociate în mod direct cu obezitatea. Concret, cu cât are un copil mai multe Bacteroidetes, cu atât cresc și șansele lui să devină obez, potrivit The Guardian.
Sistemul gastrointestinal este parte a sistemului digestiv, vital pentru absorbția în organism a substanțelor nutritive din alimentele consumate.
Flora intestinală ajută organismul să digere mâncarea, iar în timp, aceasta se dezvoltă. Atunci când flora este perturbată din varii motive, procesul poate fi asociat cu mai multe afecțiuni dezvoltate de-a lungul anilor (boli inflamatorii intestinale, diabet de tip I și obezitate).
Prezența unei cantități mari de bacterii din categoriile Eubacterium hallii, Fusicatenibacte și Eubacterium ventriosum a fost încadrată ca fiind un factor de risc pentru un indice de masă corporală ridicat.
„Motivul pentru care aceste bacterii intestinale afectează greutatea corporală este acela că ele dictează organismului cât de multă grăsime să absoarbă. Copiii cu un raport mai mare de Firmicutes și Bacteroidetes vor absorbi mai multe calorii și, cel mai probabil, vor lua mult în greutate. Aceste concluzii sugerează că este important nu doar că există bacteriile intestinale, ci este important și ceea ce fac ele. Astfel, reiese că flora intestinală reprezintă un factor important al copilăriei, care poate influența creșterea în greutate mai târziu”, a explicat Gael Toubon.
La fel ca în cazul altor studii recente, și autorii acestei cercetări recunosc că este nevoie de o analiză amănunțită în viitor, pentru a afla atât mai multe despre bacterii, dar și despre o protecție în acest sens.
Urmele preistorice de „mâini de copii” nu sunt ceea ce par a fi
Mia Farrow, actrița de la Hollywood cu cei mai mulți copii
Mulți dintre copiii egipteni antici aveau anemie, dezvăluie mumiile
Un bărbat care are deja cel puțin 550 de copii nu mai are voie să doneze spermă