Home » Știință » Simpla senzația de foame ar putea fi suficientă pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Simpla senzația de foame ar putea fi suficientă pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Simpla senzația de foame ar putea fi suficientă pentru a încetini procesul de îmbătrânire
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.06.2023

Rezultatele unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan din SUA sugerează că simpla percepție de foame poate declanșa un efect anti-îmbătrânire.

Postul intermitent a devenit o modă în materie de diete în ultimii ani, deși, în acest moment, dovezile care susțin beneficiile sale sunt limitate și se bazează în mare parte pe studii pe animale.

Lucrările efectuate pe musculițele de oțet (Drosophila melanogaster) și rozătoare par să sugereze că restricția calorică poate prelungi durata de viață și poate promova o stare de sănătate bună. Dar suntem încă la început și sunt necesare mult mai multe cercetări înainte ca rezultatele să poată fi extinse la oameni, mai ales că unele studii au produs rezultate contradictorii sau chiar au evidențiat potențiale pericole. Studiul a fost publicat în revista Science.

Musculițele de oțet împărtășesc 75% din aceleași gene legate de boli ca și oamenii

Pentru a studia în continuare mecanismele moleculare ale postului, cercetătorii care au realizat această ultimă investigație au apelat la musculițele de oțet.

În trecut, studiile pe musculițele de oțet au ajutat oamenii de știință să identifice numeroase semnale neuronale pentru foame și sațietate în creier. Aceste creaturi împărtășesc 75% din aceleași gene legate de boli ca și oamenii, iar metabolismul și creierul lor prezintă asemănări utile cu cele ale mamiferelor, conform Science Alert.

Aminoacizii cu lanț ramificat (BCAA) sunt nutrienți esențiali care par să declanșeze senzația de sațietate la musculițe atunci când sunt consumați. Prin urmare, consumul mai multor BCAA reduce senzația de foame a acestora, potrivit cercetătorilor.

Pentru a explora modul în care acest lucru ar putea avea un impact asupra îmbătrânirii, cercetătorii nu le-au dat insectelor decât anumite gustări cu conținut scăzut de BCAA.

Foamea lor a fost măsurată în funcție de cât de mult au mâncat dintr-o varietate de alimente la câteva ore după ce au consumat gustarea.

Senzația motivațională de foame ar putea încetini îmbătrânirea

Muștele care au fost hrănite cu o gustare cu conținut scăzut de BCAA au mâncat mai multă mâncare la masa ulterioară. De asemenea, acestea au preferat alimentele bogate în proteine în detrimentul celor bogate în carbohidrați – un semn că insectele au fost influențate de o foame bazată pe nevoi, nu pe dorințe.

Așa că cercetătorii au mers direct la sursă. Atunci când echipa a activat direct neuronii musculițelor de oțet care declanșează răspunsurile la foame, au descoperit că aceste insecte stimulate de foame au trăit, de asemenea, mai mult timp.

„Astfel, senzația motivațională de foame, mai degrabă decât disponibilitatea sau caracteristicile energetice ale dietei, ar putea încetini îmbătrânirea”, au scris fiziologul Scott Pletcher și colegii săi.

O durată de viață prelungită

Alte experimente au arătat că scăderea BCAA în dieta muștelor a dus, de asemenea, la formarea unor proteine de modificate numite histone. Histonele se leagă de ADN și ajută la reglarea activității genelor.

Cercetătorii cred că aceste histone modificate ar putea fi legătura dintre dietă, răspunsurile la foame și îmbătrânire.

Este interesant faptul că studii anterioare au asociat o aprovizionare crescândă cu histone de o durată de viață prelungită.

Vă mai recomandăm și: 

Consumul frecvent de alimente prăjite, asociat cu anxietate și depresie

Care sunt riscurile utilizării inteligenței artificiale pentru a ne cultiva hrana?

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de demență

Drumul parcurs de fructe și legume până pe masa europenilor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase