Home » Știință » De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?

De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?

De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.05.2023

Mâncarea picante nu este pe placul tuturor, pentru că poate fi o experiență dureroasă, ceea ce ridică mai multe semne de întrebare: Ce face ca unele mâncăruri să fie picante și de ce sunt doar pe gustul unora?

Senzația de iute are de-a face cu temperatura, fapt pentru care nu se regăsește printre gusturile clasice cum ar fi acru, amar, dulce, sărat și umami (gustul savorii). În afară de receptorii de gust, limba are și receptori de temperatură, unii fiind activați de mâncăruri picante care creează acea senzație de usturime. Prin urmare nu este o exagerare în a spune că mâncarea indiană sau thailandeză „arde la propriu”.

Substanța chimică „picantă” care stimulează papilele gustative se numește capsaicină. Aceasta provine de la ardeii iuți, care au evoluat în așa fel încât și-au creat un metabolit secundar pentru a nu fi mâncați de prădători, a explicat John Hayes, director al Centrului de Evaluare Senzorială de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, conform Live Science.

De ce simțim că ne „arde” gura atunci când mâncăm iute?

Capsaicina are de-a face cu un receptor de temperatură numit TRPV1. În mod normal, acesta este declanșat de temperatura de aproximativ 40 de grade Celsius sau mai mari. Dar atunci când mâncăm ceva picant care conține capsaicină, moleculele se leagă de receptori și le scade energia de activare. Cu alte cuvinte, capsaicina păcălește receptorul să trimită semnale de iuțeală creierului la doar 33 de grade Celsius, spune Hayes. Prin urmare, gura ta simte iuțeală chiar și la 35 de grade Celsius, a adăugat el.

Piperina din piperul negru și pH-ul scăzut al oțetului pot și ele declanșa senzația de iuțeală a TRPV1. În timp ce alicina din usturoi, wasabi și uleiul de muștar interacționează toate cu un alt receptor de temperatură numit TRPA1.

Hayes a adăugat că numai oamenii sunt atrași de gustul picant și de senzația pe care le-o provoacă, iar pentru majoritatea animalelor acest gust provoacă repulsie.

De ce le place oamenilor să mănânce picant?

Există mai multe teorii privind motivul pentru care oamenilor le place mâncarea picantă, chiar dacă este o experiență dureroasă. Cea mai răspândită teorie este legată de risc și recompensă, a spus Hayes. Un studiu din 2016 publicat în revista Appetite a arătat cum comportamentul riscant al unei persoane poate fi un bun indiciu al preferinței pentru mâncarea picantă. Totul are de-a face cu recompensa sau emoția resimțită atunci când experimentezi durere sau atunci când riști, a explicat Alissa Nolden, cercetător alimentar și expert senzorial la Universitatea din Massachusetts, SUA.

Rămâne un mister felul în care experiența risc-recompensă este procesată de creier. Un cercetător a descris atracția pentru mâncarea picantă ca fiind un „masochism benign”. Dar nu există neuroimagistică sau date care să confirme cu exactitate mecanismele din creier pentru niciuna dintre aceste ipoteze, a declarat Hayes.

O altă teorie presupune că mâncarea picantă ar fi putut oferi un beneficiu evolutiv în regiunile calde, a spus Nolden. Unii experți consideră că mâncarea picantă era preferată în aceste zone, deoarece provoca transpirație și, astfel, avea un efect de răcorire, a completat Nolden.

„Există și o componentă genetică neexplorată complet”, a mai explicat Nolde. Este cunoscut faptul că, pe măsură ce consumă mai multă mâncare picantă, oamenii își pierd sensibilitatea la capsaicină. Însă unele persoane sunt născute cu receptori diferiți sau mai puțin sensibili la capsaicină, ceea ce le conferă o toleranță mai mare la iute, de la bun început, arată un studiu realizat în 2012 și publicat în revista Physiology and Behavior.

Mâncarea picantă, preferată de pacienții care suferă de cancer

Multe dintre variațiile legate de preferința pentru mâncarea iute sunt o variație genetică, a mai precizat Nolden.

În cazul oamenilor care și-au pierdut gustul, mâncărurile picante ar putea fi o nouă metodă de a le savura.

Spre exemplu, chimioterapia administrată pacienților cu cancer poate schimba celulele receptoare din gură, ceea ce înseamnă că mâncarea ar putea avea un gust amar sau metalic. Deoarece mâncarea picantă este detectată de receptorii de temperatură și nu de cei de gust, senzația de iute ar putea fi încă resimțită. De fapt, unele studii sugerează că pacienții care suferă de cancer apelează la mâncăruri iuți pentru a își spori experiența senzorială în timpul sau după chimioterapie.

În concluzie, preferința pentru mâncărurile picante nu poate fi explicată doar printr-o singură teorie. „Probabil le cuprinde pe toate”, a conchis Nolden.

Vă mai recomandăm și: 

Motivul pentru care fiecare tip de brânză are un miros diferit

Cercetătorii au creat pielea electronică artificială, capabilă să comunice cu creierul

Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman

Test de cultură generală. De ce mâncarea servită în avion are gust rău?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai mult întunericul este chiar în spatele tău”
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai ...
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie
Primul oraș european care testează taxiuri cu mașini autonome
Primul oraș european care testează taxiuri cu mașini autonome