Statul prea mult timp pe scaun devine „noul fumat”
Studii după studii au arătat de-a lungul anilor o strânsă legătură între sănătatea precară și un stil de viață sedentar.
O echipă de cercetători a vrut să afle cât de mare este, de fapt, riscul și dacă situația poate fi îmbunătățită prin sport sau prin statul pe o minge de fitness.
De ceva vreme, circulă o glumă amară care spune că, peste câțiva ani, sedentarismul va fi „noul fumat”.
Statul pe scaun va deveni un viciu
Chiar dacă gluma este departe de adevăr (pe lângă faptul că este mai ușor să renunți la fumat decât la fotolii), trebuie recunoscut că simpatia noastră pentru canapea sau pentru scaun vine cu unele dezavantaje.
Nu este foarte clar de ce statul pe scaun este asociat cu mai multe probleme de sănătate, dar cea mai plauzibilă explicație este aceea că organismul se află într-o pauză – adică și circulația este mai lentă, iar metabolizarea glucozei este compromisă. De asemenea, punem pe pauză câțiva mușchi ai corpului, ceea ce se poate traduce în grăsime în zona abdominală sau risc de diabet.
Ridicatul de pe scaun face minuni
Ce este de făcut? Unele cercetări arată că statul pe o minge de fitness nu ajută, ba chiar poate face mai rău, notează The Guardian.
Ceea ce s-a dovedit a fi eficient a fost o îmbunătățire a poziției corpului atunci când stăm la birou, având în vedere și următoarele: ecranul calculatorului trebuie să fie la nivelul ochilor, picioarele să fie lipite de podea, iar coloana vertebrală și șoldurile să se afle într-o poziție nedureroasă.
În paralel, mai este o metodă simplă prin care ne putem ajuta pe noi înșine: să ne ridicăm de la masă la fiecare 15, 30 sau 60 de minute.
„Sunt foarte multe studii care încă analizează aceste situații, iar intervalul de timp optim pentru o pauză trebuie stabilit. Totuși, chiar și dacă te ridici o dată la fiecare 60 de minute ajută”, a explicat Kelly Mackingtosh, profesor la Swansea University (Marea Britanie).
Vă mai recomandăm să citiți și:
Doar dieta și exercițiile fizice nu vor reduce obezitatea infantilă
Exercițiile fizice ne protejează creierul, indiferent de vârsta la care începem să facem mișcare
Șase minute de exerciții intense zilnic ar putea întârzia apariția Alzheimer