Glucocorticoizii, hormoni steroizi secretați ca răspuns la stres și care sunt prezenți în părul oamenilor, pot să indice care dintre aceștia sunt mai predispuși să sufere de boli cardiovasculare (BCV) în viitor, arată un nou studiu.
Studiul și constatările medicilor sunt conforme unui comunicat de presă al Asociației Europene pentru Studiul Obezității.
„Există multe dovezi că stresul cronic este un factor serios în determinarea stării generale de sănătate. Acum, constatările noastre indică faptul că persoanele cu niveluri mai ridicate de glucocorticoizi pe termen lung în păr par să aibă o probabilitate semnificativ mai mare de a dezvolta, în special, boli cardiace și circulatorii”, a declarat autorul principal, dr. Eline van der Valk, de la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, Olanda, potrivit Interesting Engineering.
Oamenii de știință folosesc din ce în ce mai mult nivelurile pe termen lung de cortizol din scalp și forma sa inactivă, cortizonul din păr, ca biomarkeri care reprezintă expunerea cumulativă la glucocorticoizi în lunile precedente.
Studii anterioare au constatat că hormonii de stres cortizol și cortizon afectează metabolismul organismului și distribuția grăsimilor. Cu toate acestea, nu s-au făcut prea multe cercetări cu privire la aceste niveluri ale hormonilor de stres și la efectul lor asupra rezultatelor BCV pe termen lung.
Astfel, în noul studiu, cercetătorii au analizat nivelurile de cortizol și cortizon în 6.340 de mostre de păr de la bărbați și femei adulți (cu vârsta de 18 ani și peste) din Olanda.
Participanții au fost urmăriți timp de cinci până la șapte ani, astfel încât cercetătorii să evalueze relația pe termen lung dintre nivelurile de cortizol și cortizon și incidentele de boli cardiovasculare în probele prelevate din părul lor. În acest interval de timp, au existat 133 de evenimente de BCV.
Studiul a fost ajustat în continuare în funcție de factorii cunoscuți ca fiind legați de un risc crescut de BCV, inclusiv vârsta, sexul, circumferința taliei, fumatul, tensiunea arterială și diabetul de tip 2.
Rezultatele cercetării au indicat faptul că persoanele cu niveluri mai ridicate de cortizon pe termen lung au fost de două ori mai predispuse la un eveniment cardiovascular precum un accident vascular cerebral sau un atac de cord, iar acest risc a crescut de peste trei ori mai mult decât probabilitatea la cei cu vârsta de 57 de ani sau mai tineri.
„Speranța noastră este că analiza părului se poate dovedi în cele din urmă utilă ca un test care poate ajuta medicii să determine ce persoane ar putea avea un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare. Apoi, poate că, în viitor, țintirea efectelor hormonilor de stres din organism ar putea deveni o nouă țintă de tratament”, a declarat în comunicat profesorul Elisabeth van Rossum, cercetătorul principal al studiului de la Centrul Medical al Universității Erasmus.
Anticorpii de origine animală ar putea ajuta plantele să lupte cu bolile
China susține că a conectat, în „premieră mondială”, creierul unei maimuțe la un computer
Premieră mondială: O nouă terapie genetică ar putea încetini apariția bolii Alzheimer
Poate stresul să accelereze albirea părului? Iată ce spune știința