Un medicament popular pentru slăbit ar putea preveni demența
Peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de demență. Această afecțiune care distruge mintea are un impact uriaș asupra societății și economiei, așa că oamenii de știință lucrează din greu pentru a găsi modalități de a o trata sau preveni. Una dintre căile explorate este un medicament popular pentru slăbit, Wegovy.
Deși vârsta este de departe cel mai mare factor de risc pentru demență, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt, de asemenea, factori de risc majori pentru dezvoltarea bolii. Aici intervin Wegovy și medicamentul „înrudit” Ozempic.
Wegovy și Ozempic, medicamente pentru tratarea diabetului de tip 2, conțin ambele aceeași substanță activă numită semaglutidă.
Cum funcționează acest medicament popular pentru slăbit?
Semaglutida imită acțiunea unui hormon, GLP-1, care este eliberat în mod normal din intestin după masă. Hormonul se prinde de receptorii din pancreas care stimulează eliberarea de insulină, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Dar acești receptori se află și în „centrele de recompensă” ale creierului, inclusiv în zonele care controlează alimentația. Având în vedere că semaglutida este capabilă să traverseze bariera hemato-encefalică (stratul protector din jurul creierului), este probabil să modifice direct activitatea creierului pentru a face oamenii să simtă mai puțină foame, de aceea semaglutida este și un medicament popular pentru slăbit.
Ce arată studiile?
Un studiu danez care a urmărit persoanele cu diabet de tip 2 timp de cinci ani a constatat că cei tratați cu semaglutidă sau liraglutidă (un alt medicament pentru diabet) au o incidență mai mică a demenței. Diabetul de tip 2 este asociat mai puternic cu demența vasculară și nu cu boala Alzheimer (cea mai comună formă de demență), așa că numai anumite forme de demență ar putea fi reduse de semaglutidă.
Două studii clinice care au început în 2021 testează dacă dozele orale zilnice de semaglutidă vor încetini progresul bolii la persoanele aflate în stadii incipiente de Alzheimer. Deoarece este nevoie de mult timp pentru a dezvolta boala, se așteaptă ca studiile să fie finalizate în 2026.
Cum ar putea un medicament popular pentru slăbit să trateze boala Alzheimer?
Se crede că boala Alzheimer își are originea în anumite regiuni ale cortexului cerebral, regiunea responsabilă pentru amintiri și navigația spațială. Dar receptorii pentru GLP-1 nu au fost detectați în cortex, ceea ce face puțin probabil ca semaglutida să activeze direct rețelele de memorie. Deci cum ar putea medicamentul să trateze boala?
Creierul pacienților cu Alzheimer acumulează plăci lipicioase de beta-amiloid, precum și aglomerări de proteine tau în interiorul celulelor creierului. Se crede că acestea perturbă cogniția.
Un studiu clinic este în desfășurare la Universitatea din Oxford (Anglia), care va examina în mod specific nivelurile de tau la persoanele care au niveluri ridicate de beta-amiloid, dar (încă) nu au dezvoltat demență. Se speră că semaglutida va reduce nivelurile corticale de tau, ducând la rate reduse de declin cognitiv.
În SUA, au fost aprobate recent medicamente pentru tratarea plăcilor de beta-amiloid ale bolii Alzheimer. Dar aceste medicamente s-au dovedit a fi controversate, pacienții necesitând perfuzii de o oră la fiecare două-patru săptămâni.
Aceste tipuri de medicamente țintesc probabil și beta-amiloidul din jurul vaselor de sânge, ceea ce duce la efecte secundare care pot pune viața în pericol, cum ar fi sângerări la nivelul creierului. Prin urmare, sunt de dorit strategii alternative și aici poate inteveni semaglutida, scrie Science Alert.
Neuroinflamația
Legătura cheie dintre acest medicament popular pentru slăbit și reducerea bolii Alzheimer ar putea fi neuroinflamația, o stare în care creierul este inflamat cronic.
Neuroinflamația afectează bariera hemato-encefalică, care este perturbată atât în boala Alzheimer, cât și în demența vasculară. Studiul Oxford care examinează tau analizează, de asemenea, modul în care semaglutida influențează neuroinflamația (există sugestii că semaglutida este antiinflamatoare la persoanele cu obezitate).
Semaglutida reduce neuroinflamația în creierul șoarecilor și restabilește transportul glucozei prin bariera hemato-encefalică (care este perturbat la persoanele cu Alzheimer).
Ce putem face pentru a preveni demența?
Un alt medicament, memantina, dezvoltat inițial pentru a trata diabetul, a fost reutilizat pentru a ușura simptomele bolii Alzheimer și încă este prescris pentru această utilizare astăzi. Acum așteptăm cu nerăbdare rezultatele următoarei generații de medicamente pentru diabet și pentru slăbire pentru a vedea dacă pot preveni sau trata boala Alzheimer.
Între timp, există modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a reduce riscul de a dezvolta această afecțiune. Acestea includ efectuarea de exerciții fizice, o dietă sănătoasă, menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la fumat.
Vă recomandăm să citiți și:
Iată alimentele cu același efect ca Ozempic, medicamentul care face senzație printre vedete
Un ochi bionic vindecă bolile care provoacă orbire
Ar putea ADN-ul să-ți prezică destinul? Iată cum poți să-ți iei viața în propriile mâini
Zgomotul aeronavelor, asociat cu mai puține ore de somn pe noapte