Medicamentul care te ține treaz toată ziua. Nu este cofeina!
Mulți oameni sunt familiarizați cu senzația de letargie după-amiaza, dar pentru cei cu apnee obstructivă în somn (SASO), problema este mai gravă. Din fericire, cercetătorii au identificat medicamentul care ameliorează somnolența. Din păcate, nu poate fi savurat dintr-o ceașcă.
Somnolența excesivă în timpul zilei (EDS) pentru persoanele care au SASO poate afecta grav viața de zi cu zi. Aceasta înseamnă să simți o nevoie copleșitoare de a dormi la ore nepotrivite, de exemplu, în timp ce conduci sau mănânci, și adesea îți e greu să îndeplinești sarcini simple.
Deși o mască cu presiune pozitivă pentru căile respiratorii (PAP) este „echipamentul” standard pentru cei cu SASO și poate ajuta la susținerea plămânilor cu aer comprimat pe timp de noapte, aceasta nu elimină întotdeauna EDS. Prin urmare, experții lucrează pentru a identifica medicamentul care ameliorează somnolența.
„Cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă persoanele cu SASO este să-și folosească aparatul PAP, dar dacă mai sunt somnoroși, există opțiuni sub formă de medicamente care le pot reduce oboseala”, spune Tyler Pitre, medic rezident în medicină internă, de la Universitatea McMaster (Canada).
Care este medicamentul care ameliorează somnolența?
Pitre și colegii săi au analizat 14 studii clinice anterioare care au implicat 3.085 de persoane cu SASO și EDS, analizând eficacitatea comparativă a trei medicamente anti-oboseală: solriamfetol, armodafinil-modafinil și pitolisant. Toate trei au fost mai eficiente decât placebo în combaterea EDS, în diferite grade, scrie Science Alert.
Combinând datele de la cele 14 studii, echipa a descoperit că solriamfetolul a oferit cea mai mare diferență statistică față de un placebo în ceea ce privește starea de veghe. Dovezile nu au fost la fel de concrete pentru armodafinil-modafinil și pitolisant, care „probabil îmbunătățesc” starea de veghe, dar nu complet, după o lună de utilizare.
Statisticile au arătat, de asemenea, că o problemă cu armodafinil-modafinil și solriamfetol ar putea fi dată de efectele secundare, deși pacienții erau mai predispuși să înceteze utilizarea primului dintre acestea.
Deși este dificil de rezumat concluziile din mai multe studii, comparația arată efectele solriamfetolului, posibil ca urmare a creșterii nivelurilor de norepinefrină (pregătește corpul pentru acțiune) și dopamină (legată de plăcere și motivație) din creier.
Cercetătorii spun că argumentele pro și contra solriamfetolului merită investigate în continuare, în special în ceea ce privește efectele pe termen lung asupra persoanelor care îl iau, deoarece există puține dovezi privind utilizarea pe termen lung. Și nu doar cei cu SASO și EDS ar putea beneficia de pe urma acestor medicamente.
La ce ar mai putea fi utilizate aceste medicamente?
„Ar fi interesant să vedem cât de eficiente vor fi aceste medicamente anti-oboseală pentru tratarea bolilor asociate, cum ar fi sindromul de oboseală cronică și COVID-19 de lungă durată, acum că știm că funcționează pentru o afecțiune similară”, spune profesoara asistentă de anestezie Dena Zeraatkar.
Dar sunt multe lucruri pe care încă nu le știm despre COVID-19 pe termen lung sau despre oboseala cronică și orice tratament pentru acestea ar trebui, în mod ideal, să abordeze cauzele care stau la bază, dintre care există multe.
Două dintre medicamentele studiate sunt deja prescrise pentru SASO și EDS, pitolisantul fiind încă în curs de analizare de către FDA din SUA. Medicamentul pe care îl va prescrie un medic depinde de o serie de factori, inclusiv de profilul personal de sănătate al pacientului. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când aceste tratamente au fost comparate între ele în acest fel.
Efectele secundare potențiale fiind o problemă (solriamfetolul a fost asociat cu o creștere a tensiunii arteriale, de exemplu), este nevoie de atenție. Acestea fiind spuse, cu un miliard de oameni la nivel global afectați de SASO, există în mod clar o nevoie urgentă de a găsi tratamente mai bune.
Cercetarea a fost publicată în Annals of Internal Medicine.
Vă recomandăm să citiți și:
Un nou dispozitiv cu ultrasunete ajută chimioterapia să țintească tumorile cerebrale
Test de cultură generală. Câți megapixeli pot vedea ochii umani?
Un simplu test poate prezice riscul de demență la femeile în vârstă
Un studiu arată că ciupercile psihedelice pot vindeca daltonismul