Cercetătorii au inventat un ou de găină care ar putea fi sigur pentru persoanele care au alergii la albușul de ou. Alergiile la ouăle de găină sunt unele dintre cele mai frecvente alergii. Deși majoritatea copiilor depășesc această alergie până la vârsta de 16 ani, unii o vor avea în continuare până la vârsta adultă.
Alergiile la albușul de ou pot să provoace o varietate de simptome, inclusiv vărsături, crampe stomacale, probleme de respirație, urticarie și umflături. Unele persoane cu alergii la albușul de ou nu pot primi anumite vaccinuri antigripale, conform EurekAlert.
Folosind tehnologia de editare a genomului, cercetătorii au produs un ou fără proteina care creează alergii la albușul de ou. Această proteină, numită ovomucoid, reprezintă aproape 11% din toate proteinele din albușul de ou.
Cercetările care detaliază profilul de siguranță alimentară al acestui ou modificat, numit OVM-knockout, au fost detaliate într-o lucrare publicată în Food and Chemical Toxicology în aprilie 2023.
„Pentru a utiliza ouăle de găină OVM-knockout ca aliment este important să se evalueze siguranța sa în alimentație. În acest studiu, am examinat prezența sau absența expresiei proteinei mutante, inserția secvenței vectorului și efectele în afara țintei la puii de găină knock-out cu OVM prin nucleaze efectoare de tip activator de transcripție cu platină (TALEN)”, a declarat Ryo Ezaki, profesor asistent la Graduate School of Integrated Sciences for Life de la Universitatea Hiroshima din Hiroshima, Japonia.
TALEN-urile sunt enzime de restricție care recunosc secvențe specifice de ADN și le rup sau le taie.
Pentru a dezvolta ouăle OVM-knockout, cercetătorii au trebuit să detecteze și să elimine proteina ovomucoidă din albușul de ou. TALEN-urile au fost proiectate pentru a viza o bucată de ARN numită exon 1, care codifică proteine specifice. Ouăle produse prin această tehnică au fost apoi testate pentru a se asigura că nu există proteină ovomucoidă, proteină ovomucoidă mutantă sau alte efecte în afara țintei. Ouăle aveau mutația dorită, adică o mutație creată prin inserarea sau ștergerea unor baze nucleotidice într-o genă, și niciunul dintre ele nu a exprimat proteine ovomucoide mature.
Secvențierea întregului genom al albușurilor de ou modificate a arătat că mutațiile, care erau posibil efecte în afara țintei, nu erau localizate în regiunile codificatoare de proteine.
„Ouăle depuse de găinile homozigote OVM-knockout nu au prezentat anomalii evidente. Albușurile nu conțineau nici OVM matur, nici varianta trunchiată OVM. Aceste rezultate indică importanța evaluărilor de siguranță și arată că ouăle depuse de această găină OVM knockout rezolvă problema alergiilor în alimente și vaccinuri”, a declarat Ezaki.
În viitor, cercetătorii vor continua să verifice profilul de siguranță al ouălor OVM-knockout. Deoarece unele persoane sunt foarte alergice la această proteină specifică, chiar și cantități mici de ovomucoid pot provoca o reacție. Cercetătorii vor trebui să efectueze studii imunologice și clinice suplimentare pentru a determina siguranța ouălor OVM-knockout.
În prezent, cercetătorii au stabilit că ouăle OVM-knockout sunt mai puțin alergenice decât ouăle standard și pot fi utilizate în siguranță în alimentele prelucrate termic pe care le pot consuma pacienții cu alergii la ouă.
„Următoarea fază a cercetării va consta în evaluarea proprietăților fizice și a adecvării la procesare a ouălor OVM-knockout și în confirmarea eficacității acestora prin teste clinice”, a declarat Ezaki.
Consumul frecvent de alimente prăjite, asociat cu anxietate și depresie
Ciupercile par să aibă „convorbiri electrice” după ploaie
Un tratament contra alergiei la arahide, aprobat în SUA
Ce cumpără chinezii ca să se protejeze de o nouă criză mondială?