Ce s-a întâmplat cu stelele dispărute din inima Căii Lactee?
Stelelor care orbitează gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee le lipsesc în mod misterios companionii lor binari, au arătat observațiile făcute de Observatorului Keck din Hawaii.
Stelele apar adesea în multipli. În vecinătatea Soarelui, fracțiunea de sisteme stelare binare este de 70%, ceea ce înseamnă că din 100 de stele, 70 există în sisteme binare. În cazul stelelor masive, această fracțiune este chiar mai mare, aproape toate fiind binare sau triplete.
În centrul galaxiei noastre, însă, Calea Lactee, povestea este diferită, iar un nou studiu pe această temă a fost publicat în The Astrophysical Journal.
Mediul incredibil de interesant din centrul Căii Lactee
O echipă condusă de Devin Chu, de la Universitatea California din Los Angeles, SUA, a analizat observații efectuate timp de zece ani și a urmărit 28 de stele care orbitează în jurul găurii negre supermasive centrale a galaxiei noastre, cunoscută sub numele de Sagittarius A*. Aceasta are o masă de 4,1 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Toate stelele orbitează la mai puțin de o lună-lumină sau 777 de miliarde de kilometri de gaura neagră, potrivit Space.com.
16 dintre aceste așa-numite „stele S”, numite după gaura neagră, sunt foarte tinere (au mai puțin de șase milioane de ani) și sunt de zeci de ori mai masive decât Soarele nostru.
„Stelele atât de tinere nici măcar nu ar trebui să se afle în apropierea găurii negre. Acestea nu ar fi putut migra în această regiune în doar șase milioane de ani, dar faptul că o stea s-a format într-un mediu atât de ostil este surprinzător. Această diferență vorbește despre mediul incredibil de interesant din centrul galaxiei noastre; nu avem de-a face cu un mediu normal aici”, a declarat Chu într-un comunicat.
Ce s-a întâmplat cu „tovarășii” stelelor formate ca binare?
Presupunând că aceste stele masive s-au format ca binare, ce s-a întâmplat cu companionii lor? O posibilitate este că gravitația puternică a găurii negre a reușit să despartă sistemele binare, aruncând una dintre stele în afara galaxiei. Această ipoteză este susținută de așa-numitele stele cu hipervelocitate pe care astronomii le-au observat ieșind din galaxie cu 1,6 milioane de km/h.
O altă posibilitate este că gravitația găurii negre a perturbat sistemele binare suficient de mult pentru ca perechile de stele să se ciocnească și să fuzioneze. Steaua care a fuzionat ar fi întinerit, părând mult mai tânără decât este în realitate, ceea ce ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care stelele care par atât de tinere sunt găsite într-un mediu în care este puțin probabil să se fi format.
„Acest lucru… sugerează că gaura neagră determină aceste stele binare din apropiere să fuzioneze sau să fie perturbate, ceea ce are implicații importante pentru producția de unde gravitaționale și pentru stelele cu hipervelocitate ejectate din centrul galactic”, a declarat Chu.
Următorul pas, au spus membrii echipei, este de a afla cum se schimbă fracțiunea binară în funcție de distanța față de Sagittarius A*.
Vă mai recomandăm și:
Astronomii au găsit una dintre cele mai mari găuri negre descoperite vreodată
Un triplet rar de quasari formează cel mai masiv obiect din Univers
Una din zece stele înghite o planetă cu masa lui Jupiter, arată un studiu
Actuala extincție în masă va avea efecte cumplite asupra planetei