Oamenii de știință au descoperit o explozie radio rapidă (FRB) care nu se oprește niciodată, înconjurată de un câmp magnetic foarte schimbător.
De la descoperirea sa în 2007, exploziile radio rapide (FRB) i-au nedumerit pe astronomi. FRBs sunt explozii radio puternice, cu durata de milisecunde, venite din spațiu, care produc în timpul scurtei lor existențe la fel de multă energie ca cea produsă de Soare în câteva zile.
Se știu foarte puține lucruri despre ce sau cum sunt produse majoritatea FRB-urilor; majoritatea provin din afara galaxiei noastre Calea Lactee.
Cu toate acestea, un FRB care nu a încetat niciodată să se repete a fost evidențiat de un nou studiu publicat recent în Science.
Folosind telescopul FAST din China, astronomii au identificat explozia repetată în 2022 ca FRB 20190520B.
FRB 20190520B, care produce explozii radio de câteva ori pe oră, ocazional la frecvențe radio diferite, este cea mai rară explozie radio rapidă repetată dintre toate.
Astronomii s-au grăbit să extindă studiul inițial folosind frecvențe radio suplimentare după ce au descoperit acest fenomen interesant.
Cercetările ulterioare au dezvăluit că FRB 20190520B se află într-o galaxie pitică aflată la o distanță de 3,9 miliarde de ani-lumină, care găzduiește un mediu incredibil de dens.
Sursa FRB este înconjurată de substanțe care emit unde radio puternice și de lungă durată. Ca urmare a acestui fapt, s-a speculat că sursa care a explodat ar fi o stea neutronică tânără într-un mediu complex.
Explozia emite semnale puternice la frecvențe radio relativ înalte, potrivit observațiilor FRB 20190520B realizate cu radiotelescopul CSIRO Parkes din New South Wales, cu Telescopul Green Bank din Statele Unite și cu radiotelescopul Murriyang din Australia.
Undele electromagnetice din aceste transmisiuni de înaltă frecvență s-au dovedit a fi puternic polarizate, ceea ce înseamnă că acestea se „unduiesc” într-o direcție mult mai puternic decât în altele.
Diferitele frecvențe determină schimbarea direcției acestei polarizări, iar monitorizarea ne permite să știm cât de puternic a fost câmpul magnetic în momentul trecerii semnalului.
Această măsurătoare a polarizării indică un mediu puternic magnetizat în jurul FRB 20190520B. În plus, pe parcursul celor 16 luni în care astronomii au monitorizat sursa, intensitatea câmpului magnetic a părut să se schimbe și chiar să inverseze direcția de două ori. Direcția câmpului magnetic din jurul unui FRB nu a fost niciodată observată ca fiind modificată, scrie InterestingEngineering.
Un radiotelescop puternic va ajuta la găsirea vieții extraterestre
Astronomii au detectat 25 de semnale radio noi care se tot repetă în spațiu
Semnale radio „coerente” au fost detectate în jurul unei planete asemănătoare cu Pământul