Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Sydney (UTS) din Australia au analizat măsura în care o fractură osoasă poate duce la o moarte prematură și au creat un instrument accesibil publicului, pe care medicii și pacienții îl pot folosi pentru a calcula riscul.
Cercetarea a fost publicată în revista științifică eLife.
În cadrul studiului efectuat pe mai bine de 1,6 milioane de adulți, cercetătorii au constatat că o fractură osoasă a fost asociată cu o pierdere de la unu la șapte ani de viață, în funcție de sex, vârstă și localizarea osului, conform EurekAlert.
Bazându-se pe această descoperire și pe cercetările anterioare efectuate de profesorii John Eisman, Tuan Nguyen și Jacqueline Center de la Institutul Garvan, cercetătorii au dezvoltat conceptul de „vârstă scheletală” ca o nouă măsură pentru evaluarea impactului fracturilor asupra mortalității.
Măsura a fost încorporată într-un calculator online care măsoară fragilitatea osoasă, pentru a-i ajuta pe medici și pe pacienți să înțeleagă mai bine gravitatea fracturilor osoase.
BONEcheck își propune să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și la reducerea riscului de deces prematur pentru persoanele cu osteoporoză.
Profesorul emerit Tuan Nguyen, conducătorul proiectului, de la UTS, spune că riscul de deces prematur este deosebit de ridicat în cazul pacienților care suferă o fractură de șold, 30% dintre pacienți murind în decurs de un an de la fractură.
Cu toate acestea, riscul de deces prematur crește și în cazul altor tipuri de fracturi.
Prin măsurarea reducerii medii a speranței de viață, instrumentul Skeletal Age urmărește să le ofere pacienților o înțelegere mai clară a riscurilor asociate cu fracturile osoase.
„Cu o mai mare conștientizare a acestor riscuri, medicii și pacienții vor fi mai predispuși să ia măsuri preventive pentru a reduce riscul de deces prematur”, a declarat distinsul profesor Nguyen.
„Instrumentul Skeletal Age oferă o abordare alternativă pentru informarea pacienților cu privire la riscul lor de fractură. De exemplu, în loc să informăm o femeie de 60 de ani că riscul de deces în urma unei fracturi de șold este de 5%, aceasta poate fi informată că vârsta sa scheletică este de 65 de ani”, a explicat dr. Thach Tran, coautor al lucrării.
Profesorul Nguyen a spus că dezvoltarea instrumentului „Skeletal Age” reprezintă un progres major în prevenirea deceselor premature asociate cu osteoporoza.
Primul robot de inseminare din lume a dus la nașterea a două fetițe sănătoase
De ce este populația Europei în scădere?
Un ochi bionic vindecă bolile care provoacă orbire
Consumul de broccoli protejează mucoasa intestinală și reduce riscul de boli