Furtunile solare masive pot fi prezise de noul AI al NASA cu 30 de minute înainte
NASA a construit un model de Inteligență Artificială pentru a prezice locul de pe Pământ unde vor lovi furtunile solare masive; cercetătorii spun că noul sistem poate oferi „o avertizare cu 30 de minute înainte”.
Modelul AI analizează datele de la sateliții NASA pentru a oferi un semnal de avertisment privind vremea spațială periculoasă, au spus cercetătorii de la Centrul Spațial Goddard al agenției spațiale americane.
Avertismentul le-ar putea oferi țărilor timp suficient pentru a preveni impacturile severe avute de furtunile solare masive asupra rețelelor electrice și a altor infrastructuri critice.
Aceste concluzii au fost raportate într-un studiu publicat în revista Space Weather.
De ce sunt periculoase furtunile solare masive?
Furtunile solare sunt cauzate atunci când Soarele emite o explozie de plasmă încărcată electric în ceea ce se numește ejecție de masă coronală.
Aceste particule încărcate creează așa-numitele furtuni geomagnetice care pot provoca întreruperi și defecțiuni tehnologice ale instrumentelor de pe Pământ, deoarece interferează cu câmpul magnetic protector din jurul planetei. Deși aceste furtuni variază de la ușoare la extreme, efectele lor ar putea deveni din ce în ce mai perturbatoare într-o lume dependentă din punct de vedere tehnologic, subliniază The Independent.
De exemplu, o furtună solară din 1989 a provocat întreruperi de curent în Quebec, Canada, timp de 12 ore, ținând milioane de oameni în întuneric și închizând școli și afaceri. Un alt eveniment cunoscut de superfurtună solară, numit Evenimentul Carrington, a declanșat incendii la primele stații de telegraf în 1859 și a împiedicat astfel trimiterea mesajelor.
Oamenii de știință au avertizat că riscul unei astfel de furtuni solare devastatoare crește pe măsură ce ne apropiem de următorul „maximum solar”, un vârf în ciclul de activitate de 11 ani al Soarelui.
Este posibil ca o ejecție de masă coronală să fie prezisă cu 30 de minute înainte?
Pentru a preveni o potențială catastrofă, cercetătorii de la NASA au dezvoltat un nou model AI pentru a identifica legăturile dintre măsurătorile vântului solar din misiunile anterioare cu privire la Soare și perturbațiile geomagnetice observate la stațiile terestre de pe Pământ.
Modelul computerizat pe care l-au dezvoltat, numit DAGGER, poate prezice rapid și precis perturbațiile geomagnetice din întreaga lume, „cu 30 de minute înainte ca acestea să apară”, au spus cercetătorii. Când au testat modelul pe două furtuni geomagnetice care au avut loc în august 2011 și martie 2015, acesta a reușit să prezică „rapid și precis” impactul furtunii în întreaga lume.
Noul sistem de predicție este primul care combină analiza rapidă a Inteligenței Artificiale cu măsurători reale din spațiu și de pe Pământ pentru a genera predicții actualizate frecvent.
Oamenii de știință cred că avertizarea timpurie oferită de sistem poate ajuta la luarea de măsuri pentru a proteja infrastructura de o furtună solară iminentă, cum ar fi deconectarea temporară a sistemelor sensibile sau mutarea sateliților pe orbite diferite.
Vă recomandăm să citiți și:
O idee radicală ar putea face viitoarele misiuni spațiale de 100 de ori mai puternice
Unul dintre cei mai înalți vulcani de pe Marte ascunde prăpăstii și fisuri uimitoare
Cercetătorii au măsurat, în premieră, lumina emisă de atmosfera unei planete sub-Neptun
Astronomii au observat cum gazul reciclat alimentează o galaxie masivă din Universul timpuriu