Ce se întâmplă în creierul bebelușilor atunci când vorbești cu ei?
Studiile au sugerat anterior că vorbitul cu bebelușii și copiii mici aduce beneficii, cercetările sugerând că acesta poate contribui la îmbunătățirea procesării limbajului și la creșterea vocabularului acestora.
Acum, cercetătorii spun că au descoperit o relație între cantitatea de discursuri ale adulților la care sunt expuși copiii și concentrația unei substanțe din creier – cunoscută sub numele de mielină – care înconjoară nervii și face ca semnalele să fie mai eficiente.
„Cred că mesajul de reținut este: vorbiți cu copiii voștri. Contează”, a declarat autorul principal, profesorul John Spencer de la Universitatea East Anglia. „Ceea ce este destul de izbitor aici este că modelează literalmente structura creierului”.
Scriind în Journal of Neuroscience, Spencer și colegii săi descriu cum au folosit un dispozitiv montat în interiorul unei veste pentru a înregistra cantitatea de vorbire la care au fost expuși acasă 87 de copii în vârstă de aproximativ șase luni și 76 în vârstă de aproximativ 30 de luni.
Cum să îmbunătățim limbajul și vocabularul copiilor?
Echipa a înregistrat 6.208 ore de date despre limbaj, constatând că, de fapt, copiii cu mame mai educate au fost expuși la o cantitate mai mare de vorbire a adulților și au produs ei înșiși mai multe vocalize, scrie The Guardian.
Echipa a invitat apoi 84 dintre copii în spital, unde au adormit într-o cameră specială, liniștită.
,,Odată ce copiii au adormit, i-am pus pe un cărucior și i-am transportat în camera de scanare RMN”, a spus Spencer.
Echipa a folosit apoi scanările RMN pentru a măsura cantitatea de mielină din creierul copiilor.
Pe măsură ce creierul se dezvoltă, cantitatea de mielină crește. Cu toate acestea, echipa a constatat că, în cazul copiilor de 30 de luni, cantități mai mari de vorbire la adulți au fost asociate cu cantități mai mari de mielină în căile legate de limbaj din creier.
Ce cantitate de mielină se află în creierul copiilor?
În schimb, în cazul copiilor de șase luni, cantitățile mai mari de vorbire a adulților au fost asociate cu concentrații mai mici de mielină.
În timp ce acesta din urmă a fost neașteptat, Spencer a spus că o posibilă explicație este că impactul vorbirii depinde de stadiul de dezvoltare a creierului.
„Atunci când ai șase luni, mai multă informație este bună. Dar în acel moment, creierul tău crește masiv și ai parte de această creștere masivă de noi neuroni”, a spus el. „Deci, informația nouă poate ajuta la prelungirea acelei perioade de creștere a creierului”.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Papa Francisc susține că doar bogații își mai permit să aibă copii în Italia
Unul din patru copii din România a avut sau are măcar un părinte plecat la muncă în străinătate
Un bărbat care are deja cel puțin 550 de copii nu mai are voie să doneze spermă
Cuplurile fără copii nu au regrete pe măsură ce îmbătrânesc, arată un studiu