Saturn devine planeta cu cei mai mulți sateliți din Sistemul Solar. Câți are acum?
Scurta, dar glorioasa domnie a lui Jupiter ca planeta cu cei mai mulți sateliți din Sistemul Solar s-a sfârșit de curând, după ce oamenii de știință au confirmat descoperirea a 62 de noi sateliți care orbitează în jurul lui Saturn. Astfel, numărul total de sateliți ai planetei cu inele ajunge la 145.
Descoperirea celor 62 de sateliți care orbitează în jurul lui Saturn reprezintă un salt decisiv în fața celor 95 de sateliți ai lui Jupiter confirmați – un total care a eclipsat numărul de sateliți ai lui Saturn timp de câteva luni, după ce, în decembrie anul trecut, 12 noi sateliți au fost recunoscuți pe orbita lui Jupiter, potrivit Live Science.
Saturn este acum prima și singura planetă din Sistemul Solar cu mai mult de 100 de sateliți cunoscuți, potrivit cercetătorilor de la Universitatea British Columbia (UBC), care au contribuit la noile descoperiri.
Toți cei 62 de sateliți sunt „sateliți iregulari”. Ce înseamnă asta?
Echipa internațională de cercetători a făcut detecțiile folosind datele obșinute de la Telescopul Canada-Franța-Hawaii, aflat în vârful Mauna Kea, Hawaii, între 2019 și 2021.
Cercetătorii au identificat cei 62 de noi sateliți care, anterior erau fie prea mici, fie prea slab luminați pentru a fi detectați. Unii dintre cei mai mici sateliți măsurau doar 2,5 kilometri lățime.
Toți cei 62 de sateliți sunt „sateliți iregulari”, ceea ce înseamnă că urmează orbite îndepărtate, eliptice în jurul planetei-gazdă și adesea se deplasează retrograd sau în direcția opusă rotației lui Saturn.
Sateliții ar putea proveni dintr-un satelit-mamă
Potrivit cercetătorilor, mulți dintre acești sateliți mici și ciudați se grupează pe orbite retrograde similare, ceea ce sugerează că ar putea proveni dintr-o lună-mamă mai mare, care s-a despărțit cu milioane de ani în urmă.
„Pe măsură ce ajungem la limita telescoapelor moderne, găsim tot mai multe dovezi că un satelit de dimensiuni moderate, care orbitează în sens invers în jurul lui Saturn, a fost distrus în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani”, a declarat Brett Gladman, profesor de astronomie și astrofizică la UBC.
Sateliții recent detectați urmează să fie recunoscuți de către Uniunea Astronomică Internațională – un grup de peste 12.000 de oameni de știință responsabili, printre altele, cu desemnarea corpurilor cerești.
Vă mai recomandăm și:
Un studiu arată că inelele lui Saturn sunt mai tinere decât însăși planeta
Cum de nu am descoperit viața extraterestră până acum? Un cercetător propune o nouă explicație
Telescopul Hubble a descoperit că inelele lui Saturn încălzesc atmosfera planetei
Probleme pentru misiunea JUICE, în drum spre Jupiter. Anunțul făcut de Agenția Spațială Europeană