Un meteorit vechi de 4,6 miliarde de ani s-a prăbușit prin acoperișul unei case
Un obiect cu aspect metalic s-a prăbușit recent prin acoperișul unui locuințe dintr-un oraș din statul american New Jersey, iar acum a fost confirmat că este un meteorit. Oamenii de știință au concluzionat că are o vechime de 4,6 miliarde de ani.
„A fost evident de la început că este un meteorit dintr-o categorie numită condrită stâncoasă”, a spus Nathan Magee, director al departamentului de fizică de la Colegiul din New Jersey (TCNJ), care a fost contactat de polițiști la scurt timp după ce roca a fost găsită în data de 8 mai.
Condritele sunt roci primitive care reprezintă 85% dintre meteoriții găsiți pe Pământ. Multe dintre condritele găsite până acum au fost descoperite în Antarctica. Este rar ca o astfel de rocă să se prăbușească în zone populate.
Roca spațială încă era caldă atunci când a fost descoperită
Roca din New Jersey, care are 15 centimetri în lungime și 10 centimetri în lățime, este o excepție notabilă. Meteoritul a lovit și a trecut prin acoperișul casei, a format o adâncitură în podea și a lăsat în urmă două găuri în tavan. Mai mult, roca încă era caldă atunci când a fost descoperită de Suzy Kop în dormitorul tatălui ei.
„Mă uit la tavan și văd două găuri și mă gândesc Ce s-a întâmplat aici?”, a spus Kop pentru jurnaliștii de la 6 ABC.
Odată ce echipele de intervenție au colectat reziduurile radioactive din locuință, Kop a predat roca spațială colegiului din apropiere pentru investigații amănunțite.
Cum va fi numit meteoritul de aproape 1 kilogram?
Cercetătorii au confirmat că roca are o vechime de 4,56 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că există încă de la începutul Sistemului Solar și reprezintă fragmentele rămase în urmă de la crearea sa.
Meteoritul de aproape 1 kilogram, care va fi numit Titusville, NJ după adresa poștală de la locul aterizării, este „în stare excelentă și este una dintre cele mai mici condrite cunoscute științei”.
Stratul superior al meteoritului are o crustă neagră cu o grosime de câțiva milimetri rezultată în urma arderii în atmosfera Pământului. Folosind echipamente speciale, cercetătorii au descoperit că mineralele meteoritului sunt de culoare albastră și gri, cu o cantitate mică de alte metale.
„Așadar, a fost clar că nu era o rocă de pe Pământ”
Textura și compoziția rocii au fost studiate, astfel că, pe baza estimărilor inițiale, meteoritul a fost confirmat a fi o condrită de clasă LL-6, o categorie cu mai puțin fier decât alți membri ai familiei și cu o densitate de 30-40% mai mare decât cea a rocilor comune de pe Pământ, cum ar fi granitul sau ardezia.
„Așadar, a fost clar că nu era o rocă de pe Pământ”, a adăugat Magee pentru Space.com.
Chiar înainte ca roca să treacă prin atmosfera planetei noastre, aceasta a fost expusă la o cantitate imensă de căldură în spațiu, fapt care i-a alterat structura și compoziția, au mai precizat oamenii de știință.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Tragedie științifică: Câmpul magnetic al meteoriților, șters din greșeală de amatori
Ar fi fost găsită cea mai veche dovadă a impactului unui meteorit pe Pământ
Doi meteoriți care au lovit Pământul dezvăluie misterele din spațiul cosmic
Un astronom japonez a surprins momentul în care un meteorit lovește Luna