Telescopul Webb a descoperit un mini-Neptun cu „o atmosferă aburindă”
Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a descoperit recent o planetă îndepărtată din afara Sistemului Solar, pe care astronomii au numit-o GJ1214 b.
Atmosfera acestei planete de tipul mini-Neptun este fierbinte și nu seamănă cu nimic altceva din Sistemul Solar.
Suprafața planetei este extrem de reflexivă și acoperită de o ceață groasă sau de un strat de nori, conform Interesting Engineering.
Potrivit raportului publicat recent în revista Nature, observațiile anterioare ale planetei au fost în mare parte zadarnice.
O „hartă termică” a planetei a dezvăluit compoziția sa
Descoperirea evidențiază capacitatea instrumentului MIRI (Mid-Infrared Instrument) al lui Webb, care poate vizualiza lungimi de undă ale luminii dincolo de spectrul electromagnetic văzut de către om. Pe măsură ce planeta se învârtea în jurul stelei, echipa de cercetare a reușit să producă un fel de „hartă termică” a planetei.
Părțile de zi și de noapte ale hărții termice erau vizibile, dezvăluind informații despre compoziția atmosferei. Echipa a urmărit GJ 1214 b de-a lungul aproape întregului său ciclu în jurul stelei și a făcut observația tradițională de a capta lumina stelei gazdă care a filtrat prin atmosfera planetei. Acest lucru le-a permis să străpungă o barieră atât de densă.
Atmosfera planetei ar putea conține o cantitate semnificativă de apă vaporizată
Autoarea principală a noului studiu, cercetător Eliza Kempton, de la Universitatea din Maryland, SUA, a declarat că planeta este complet acoperită într-un strat de ceață sau de nori. În cazul în care planeta ar fi avut într-adevăr multă apă, a subliniat ea, ar fi putut forma o „lume a apei” cu multe elemente reci și apoase. Deși planeta este prea fierbinte pentru a susține oceane cu apă lichidă, atmosfera sa ar putea conține o cantitate semnificativă de apă vaporizată.
Temperatura fluctuează între 279 și 165 de grade Celsius, arătând că atmosfera lui GJ 1214 b nu este formată în principal din molecule de hidrogen mai ușoare. Numai o atmosferă compusă din elemente mai grele, cum ar fi apa sau metanul, care par identice atunci când sunt observate de MIRI, ar putea produce o schimbare semnificativă.
Noile descoperiri ar putea face posibilă aflarea mai multor informații despre un fel de planetă îngropată în mister. În galaxie, planetele de tipul mini-Neptun, sunt cel mai răspândit tip planetar. Dar, deoarece nu există în Sistemul Solar, acestea rămân un mister pentru noi. Conform măsurătorilor, ele seamănă cu un omolog mai mic al Neptunului nostru.
Vă mai recomandăm și:
Test de cultură generală. Când se vor alinia toate planetele Sistemului Solar?
Telescopul Hubble a surprins în detaliu o galaxie pitică din vecinătatea Căii Lactee
Un obiect cosmic de 10 milioane de ori mai luminos decât Soarele sfidează legile fizicii
Marele Nor al lui Magellan are efecte nebănuite asupra galaxiei Calea Lactee