Home » Știință » Lentilele de contact ar putea fi o sursă neștiută de chimicale eterne

Lentilele de contact ar putea fi o sursă neștiută de chimicale eterne

Publicat: 17.05.2023

Un laborator certificat de Agenția de Protecție a Mediului (EPA) din SUA a detectat urme de chimicale eterne (PFAS) în 18 branduri populare care produc lentile de contact.

Rezultatele au fost publicate de un blog care se promovează ca „o sursă de încredere pentru mamele care caută recomandări de produse non-toxice”.

Toate lentilele de contact pe care le-au testat reprezentanții laboratorului conțineau urme de fluor organic, un marker pentru PFAS, variind între 105 părți pe milion (ppm) și până la 20.700 de ppm. Nu se știe dacă acest lucru este sau nu periculos pentru sănătatea consumatorilor.

EPA monitorizează nivelurile de PFAS doar atunci când acestea ajung în apa potabilă, potrivit Science Alert.

Ce sunt chimicalele eterne?

Pete Myers, cercetător șef la organizația non-profit Environmental Health Sciences, a analizat concluziile.

Deși compararea nivelurilor sigure de PFA din apa potabilă cu absorbția lentilelor de contact este în mod inerent imperfectă, „merită remarcat faptul că toate lentilele de contact testate au depășit 100 ppm. Valoarea echivalează cu 100.000 ppt (părți pe trilion) sau cu o valoare de 50.000 de ori mai mare decât cel mai înalt nivel considerat sigur în apa potabilă de către EPA”, a declarat Myers.

PFA-urile sunt un grup de substanțe chimice sintetice, utilizate pe scară largă și care sunt rezistente la pete, apă și ulei. Acest lucru înseamnă că PFA-urile nu se descompun ușor în natură.

Chimicalele eterne sunt utilizate cu regularitate de mai bine de jumătate de secol în vasele de gătit antiaderente, în produsele cosmetice rezistente la apă, în hainele hidrofobe sau în țesăturile rezistente la pete și s-au răspândit la nivel mondial în sursele de apă, în ploi, în sol, în animale și în noi.

La fel ca și în cazul microplasticelor, cercetătorii se străduiesc să determine ce risc ar putea avea aceste substanțe chimice pentru sănătatea noastră?

Care dintre cele peste 10.000 de PFAS sunt periculoase?

Din nefericire, cercetătorii nu au răspunsuri complete la ambele întrebări, deși studii recente au făcut legătura între unele PFAS-uri și cancere și probleme ale sistemului imunitar. Constatările au determinat Uniunea Europeană să ia în considerare o interdicție generală a majorității PFAS.

Între timp, EPA din SUA a redus recent pragurile de siguranță pentru unele substanțe chimice pentru totdeauna în apa potabilă, de la 70 ppt la 0,004-0,02 ppt.

În 2022, statul Maine a devenit prima jurisdicție din SUA care a impus producătorilor să raporteze nivelurile de PFA din produsele neesențiale. Alte state urmează exemplul.

Dar lentilele de contact nu se încadrează în categoria celor neesențiale.

PFA-urile conținute de lentilele de contact

Terrence Collins, chimist la Universitatea Carnegie Mellon, a explicat pentru Mamavation că fluoropolimerii precum PFAS sunt materiale ieftine și eficiente pe care producătorii le folosesc pentru lentilele de contact. Dar el este frustrat de lipsa cerințelor federale privind dezvăluirea și testarea substanțelor chimice.

„Nimeni nu vă poate spune astăzi că expunerile la fluoropolimeri sunt sigure, deoarece nicio jurisdicție nu a cerut dezvoltarea și examinarea unor teste de siguranță adecvate. Vă sfătuiesc să evitați lentilele de contact cu rigurozitate”, a spus Collins.

În august 2022, unii oameni de știință au avertizat că lumea a depășit un prag critic de siguranță pentru substanțele chimice sintetice cu efecte potențial periculoase.

Vă mai recomandăm și: 

Un medic a îndepărtat 23 de lentile de contact dintr-un singur ochi! Cum s-a ajuns în această situație?

Oamenii de știință au aflat, în sfârșit, cum a evoluat vederea umană

Peștii de apă dulce sunt mai contaminați cu „chimicale eterne” decât cei din oceane

Iată reacțiile chimice care fac alimentele gătite pe grătar atât de delicioase

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase