O nouă imagine surprinde un jet șerpuitor de material, care arată ca o stropitoare, expulzat de un obiect stelar tânăr. Obiectul stelar, cunoscut oficial drept 244-440, se află în Nebuloasa Orion, o „pepinieră” stelară. Aceasta se găsește la aproximativ 1.350 de ani-lumină de Pământ.
Fotografia surprinde forma izbitoare de „S” a jetului de materie și a fost realizată cu ajutorul instrumentului MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) de pe instrumentul Very Large Telescope al Observatorului European de Sud (ESO) din nordul Chile, relatează Space.com.
Natura curbată a jetului sugerează că acesta ar putea proveni de la o stea care orbitează în jurul altei stele, potrivit unui comunicat al ESO.
„Stelele foarte tinere sunt înconjurate adesea de discuri de material care cad spre stea. O parte din acest material poate fi expulzat în jeturi puternice perpendicular pe disc. Jetul în formă de S al lui 244-440 sugerează că ceea ce se ascunde în centrul acestui obiect nu este una, ci sunt două stele care orbitează una în jurul celeilalte. Această mișcare orbitală schimbă periodic orientarea jetului, asemănător cu un aspersor de apă”, au scris oficialii ESO.
O altă posibilă explicație este că radiația de la alte stele din norul Orion, o regiune de formare a stelelor extrem de activă, ar putea schimba forma jetului, creând fluxul de materie în formă de S, care a fost observat.
Instrumentul MUSE a fost folosit ca să cartografieze distribuția de fier, nitrogen și oxigen din jurul stelei tinere, care, în fotografie reprezintă gazul de culoare roșie, verde și albastră. MUSE captează date la diferite lungimi de undă sau culori, simultan, permițând astronomilor să cartografieze compoziția gazului și modul în care acesta se mișcă.
MUSE este instalat la VLT’s Unit Telescope 4. Zona este echipată cu o tehnologie avansată de optică adaptivă care corectează efectul de încețoșare a atmosferei Pământului. În caz contrar, aceasta ar distorsiona imaginile obiectelor astronomice.
Această tehnologie permite ca MUSE să ofere imagini chiar mai clare decât cele capturate de Telescopul Spațial Hubble al NASA. De fapt, noua fotografie a lui 244-440, pe care ESO a împărtășit-o pe 17 aprilie, este cea mai clară imagine realizată vreodată a acestui obiect stelar, oferind informații valoroase despre modul în care se nasc stelele în nori masivi precum Orion, au precizat oficialii ESO în comunicat.
Observațiile au fost publicate în revista Astronomy & Astrophysics.
Găurile negre de mărime medie devorează stelele într-un mod unic
Astronomii au observat un „curent rece” de gaz în afara unei galaxii
Un studiu dezvăluie noi indicii despre discurile care formează planetele