Test de cultură generală. De ce mâncarea servită în avion are gust rău?
Este un adevăr universal recunoscut că mâncarea de la companiile aeriene este adesea o experiență culinară dezamăgitoare. Dar știați că există un motiv științific pentru care mâncarea este mult mai puțin plăcută la altitudini mari?
Umiditatea din cabină scade la aproximativ 12% chiar înainte de decolare, iar în aer nivelul de umiditate este atât de scăzut încât în interiorul cabinei este mai uscat decât majoritatea deșerturilor.
Odată ce se atinge altitudinea maximă papilele noastre gustative au de suferit, deoarece aerul uscat combinat cu schimbarea presiunii din cabină reduce sensibilitatea papilelor gustative. La altitudini mari, pierdem nu mai puțin de 30 la sută din percepția normală a sării și a dulceții, scrie StreetScience.
Mâncarea din avion are gust rău pentru că…
Ceea ce noi considerăm a fi „aromă” este de fapt o combinație de gust și miros; de fapt, mirosul reprezintă aproape 80% din ceea ce oamenii cred că este gust.
Presurizarea cabinei nu numai că afectează sensibilitatea papilelor gustative, ci provoacă, de asemenea, umflarea membranei mucusului, ceea ce blochează efectiv pasajul nazal și reduce sensibilitatea la miros. Volatilitatea moleculelor de miros, capacitatea lor de a se vaporiza și de a intra în nas, este, de asemenea, redusă la minimum în mediile cu presiune ridicată.
Simțul nostru olfactiv este, de asemenea, afectat de aerul uscat – atunci când cavitatea nazală se usucă, creierul nu este capabil să detecteze mirosurile la fel de eficient. Odată ce această sensibilitate olfactivă se pierde, o mare parte din componenta de aromă a alimentelor dispare odată cu ea.
Cercetări recente au arătat că, în mod bizar, urechile tale pot juca, de asemenea, un rol în modul în care percepi alimentele pe care le mănânci. Un astfel de studiu din 2011 sugerează că zgomotul produs de motorul avionului, care se menține la un nivel constant de 85 dB, poate contribui la gustul fad al mâncării din avion.
Papilele noastre gustative au de suferit în aer
Participanții la studiu au mâncat gustări dulci și sărate în timp ce ascultau fie liniște, fie zgomot alb prin căști, și s-a constatat că alimentele erau percepute ca fiind mai puțin sărate sau mai puțin dulci cu zgomot de fond decât în liniște.
Desigur, condițiile din cabină nu pot fi considerate singurele responsabile pentru faptul că mâncarea are gust rău în timpul zborurilor cu avionul. Mâncarea din avion trebuie să fie atât produsă în masă, pentru a satisface cerințele a sute de pasageri în fiecare zi, cât și preparată astfel încât să fie sigură pentru a fi consumată la altitudini mari.
Toate mesele trebuie să fie gătite la sol în conformitate cu standardele de siguranță alimentară, apoi, odată gătite, alimentele sunt ambalate, răcite și refrigerate, pentru a fi reîncălzite ulterior în timpul zborului.
Microundele și flăcările deschise nu sunt permise în avioane, așa că pentru reîncălzirea meselor se folosesc cuptoare cu convecție, prin suflarea de aer cald și uscat peste alimente.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un șarpe s-a strecurat în cabina de pilotaj a unui avion aflat în zbor
Care sunt cele mai bune zile și cele mai bune intervale orare pentru a cumpăra un bilet de avion?