Sistemul vizual uman poate „păcăli” creierul să facă presupuneri inexacte cu privire la dimensiunea obiectelor din lumea înconjurătoare, a arătat un nou studiu.
Rezultatele cercetării ar putea avea implicații pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi, cum ar fi condusul, modul în care sunt tratate relatările făcute de martorii oculari în sistemul de justiție penală și problemele de securitate, cum ar fi observarea dronelor.
Cercetarea a fost publicată în revista PLOS ONE.
Echipa de cercetători de la Universitatea din York și Universitatea Aston din Anglia a prezentat participanților fotografii cu scene de cale ferată la scară naturală, în care părțile superioare și inferioare ale imaginii erau estompate, precum și fotografii cu modele de cale ferată la scară mică, care nu erau estompate, potrivit EurekAlert.
Participanții au fost rugați să compare fiecare imagine și să decidă care era scena „reală” a unei căi ferate la scară naturală. Rezultatele au arătat că participanții au perceput că trenurile reale neclare erau mai mici decât modelele.
„Pentru ca noi să putem determina dimensiunea reală a obiectelor pe care le vedem în jurul nostru, sistemul nostru vizual trebuie să estimeze distanța până la obiect. Ca să ajungă la o înțelegere a mărimii absolute, aceasta poate să ia în considerare părțile din imagine care sunt neclare – un pic asemenea zonelor defocalizate pe care le produce un aparat de fotografiat – ceea ce implică un pic de matematică mai complicată care să ofere creierului cunoștințele despre scara spațială”, a declarat dr. Daniel Baker, de la Departamentul de Psihologie al Universității din York.
Acesta a spus că studiul de față arată că putem fi păcăliți în estimările noastre privind dimensiunea obiectelor.
Descoperirile demonstrează că sistemul vizual uman este extrem de flexibil, uneori capabil să perceapă cu acuratețe dimensiunea prin exploatarea a ceea ce este cunoscut sub numele de „defocalizare blurare”, dar în alte momente este supus altor influențe și nu reușește să înțeleagă dimensiunea obiectelor din lumea reală.
„În general, descoperirile noastre oferă noi perspective asupra mecanismelor de calcul utilizate de creierul uman în judecățile perceptuale privind relația dintre noi și lumea exterioară”, a declarat profesorul Tim Meese, de la Universitatea Aston.
Câți dintre români suferă de pierderea auzului?
Oamenii de știință au descoperit cel mai bun mod prin care să atragi atenția unei pisici
Legătura dintre corp și minte, descoperită în creierul uman
China susține că a conectat, în „premieră mondială”, creierul unei maimuțe la un computer