O centură uriașă de asteroizi a fost descoperită în jurul unei stele din apropiere
Astronomii au descoperit o nouă centură de asteroizi în jurul stelei Fomalhaut, aflată în apropiere, precum și un inel ciudat de resturi care este înclinat față de restul sistemului. Observațiile lor ar putea sugera că acest sistem stelar bine studiat este mult mai complex decât ne gândeam.
András Gáspár, de la Universitatea Arizona din SUA și colegii săi au observat steaua Fomalhaut folosind Telescopul Spațial James Webb (JWST) și Telescopul Spațial Hubble.
Se știa deja că Fomalhaut are un disc exterior enorm de roci și praf, asemănător centurii Kuiper din Sistemul Solar, dar centura interioară de asteroizi nu fusese niciodată obsevată în mod direct.
Descoperirea a fost publicată în revista Nature Astronomy.
„Ne-am gândit că va avea o centură de asteroizi îngustă, la fel ca Sistemul Solar, dar se pare că este foarte diferită. Centura noastră de asteroizi are un diametru de aproximativ 1,5 unități astronomice (UA), o UA reprezentând distanța dintre Pământ și Soare, în timp ce centura interioară de asteroizi a lui Fomalhaut se întinde de la aproxiamtiv 7 UA de la stea până la aproximativ 80 UA. Aceasta este este de aproape zece ori mai largă decât se aștepta”, a spus Gáspár, conform New Scientist.
Formarea norului de praf Fomalhaut b
Pare să existe, de asemenea, un tip de centură de asteroizi intermediară între centura interioară și discul exterior, dar aceasta este înclinată cu 23 de grade față de planul celorlalte centuri. Această fâșie densă de resturi rezolvă un mister de lungă durată cu privire la Fomalhaut – sursa materialului care formează celebrul nor de praf Fomalhaut b.
Acesta a fost considerat cândva o planetă, dar acum se crede că, cel mai probabil, norul este o rămășiță provenită din ciocnirea a două protoplanete.
Una dintre criticile aduse modelelor conform cărora Fomalhaut b ar fi rezultatul ueni coliziuni majore a fost ideea că nu există material în interiorul acestor inele asemănătoare centurii Kuiper, iar aceste noi observații arată că există, în special în regiunea în care se presupune că Fomalhaut b a luat naștere. Toate aceste piese de puzzle se potrivesc foarte bine”, a explicat Gáspár.
Marele Nor de Praf
Pe lângă rezolvarea problemei Fomalhaut b, cercetătorii au observat și ceea ce pare a fi un nor imens de resturi, de aproximativ zece ori mai mare decât Fomalhaut b, în inelul exterior. Ei l-au numit Marele Nor de Praf și cred că ar putea proveni dintr-o altă ciocnire protoplanetară.
Spațiile dintre discuri sugerează că în jurul lui Fomalhaut ar putea să existe trei sau mai multe planete cu drepturi depline, probabil de mărimea lui Uranus sau Neptun.
Cercetătorii lucrează acum la analizarea observațiilor lui Webb, căutând în mod special planete.
Vă mai recomandăm și:
Culoarea asteroizilor neptunieni dezvăluie Sistemul Solar timpuriu
Webb a detectat apă în atmosfera turbulentă a unei planete din afara Sistemului Solar
Telescopul Hubble a surprins o gaură neagră scăpată de sub control
Cercetătorii încearcă să afle originea regolitului de pe Miranda, una dintre lunile lui Uranus