Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit cel mai bun mod prin care să atragi atenția unei pisici

Oamenii de știință au descoperit cel mai bun mod prin care să atragi atenția unei pisici

Oamenii de știință au descoperit cel mai bun mod prin care să atragi atenția unei pisici
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.05.2023

Cel mai bun mod prin care putem atrage atenția unei pisici a fost descoperit într-un nou studiu. Iată ce trebuie să faci!

Studiul a constatat că o combinație de indicii audio și vizuale este cea mai probabilă pentru a atrage atenția unei pisici.

Domesticirea pisicilor și a câinilor a făcut ca unele dintre aceste animale să petreacă acum mai mult timp cu oamenii decât cu semenii lor. Acest lucru a dus la dezvoltarea unei socio-cogniții „specializate pe oameni”, concept pe care cercetătorii unei noi lucrări au vrut să îl aprofundeze.

Este cunoscut faptul că, de regulă, câinii se uită la fețele oamenilor, precum și că ascultă indicii vocale ca modalitate de a interacționa cu ființele umane, dar ce se întâmplă cu pisicile?

Noua cercetare a pus la încercare sensibilitatea pisicilor la indicii umane, explorând dacă vederea sau sunetul era mai important atunci când încercau să se implice.

Câinii se uită la fețele oamenilor

Cu ajutorul a 18 pisici domestice (8 femele, 10 masculi) cu „un istoric de muncă” de cel puțin trei ani într-o cafenea pentru pisici, experimentatorii au încercat patru abordări diferite pentru a atrage atenția unei pisici: folosind indicii vizuale, folosind indicii vocale, folosindu-le pe amândouă sau nefolosind niciuna (ca și control).

„Știind că pisicile au dezvoltat vocalizări specifice pentru a interacționa cu oamenii, am emis ipoteza că acestea ar fi mai dornice să se apropie de un om care se angajează în comunicarea vocală în comparație cu comunicarea vizuală”, au explicat ei. Cu toate acestea, pisicile nu sunt renumite pentru cooperarea lor.

Rezultatele diferitelor condiții experimentale au arătat că, de fapt, pisicile au interacționat semnificativ mai repede ca răspuns la comunicarea vizuală și bimodală (atât vizuală, cât și vocală), în comparație cu indicii vocale singure, scrie IFL Science.

Pisicile au interacționat mai repede la comunicarea vizuală

Interesant este faptul că a arătat, de asemenea, că faptul de a ignora complet o pisică poate să o streseze, deoarece cele mai multe mișcări ale cozii au fost observate în condiția de control în care experimentatorul a ignorat pisica.

„Rezultatele noastre sugerează că pisicile manifestă o preferință atât pentru indicii vizuale, cât și pentru indicii bimodale adresate de oameni nefamiliari, în comparație cu indicii vocale individuale”, au concluzionat autorii.

„Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare pentru apariția la pisici a unor abilități socio-cognitive compatibile cu oamenii, care favorizează adaptarea lor la o nișă condusă de oameni”.

Studiul este publicat în revista Animals.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Misterioasa pisică-vulpe corsicană este o specie unică

Papa Grigore al IX-lea și războiul dus împotriva pisicilor negre

Cum a ajuns o pisică Sfinx să fie tatuată?

Iubitorii de câini versus iubitorii de pisici: Cine este mai inteligent?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase