Misteriosul model de umbre din spațiu dezvăluie un fenomen bizar
Umbrele care pâlpâie în praful din jurul unei stele nou-născute au dezvăluit o imagine rară a modului în care Sistemul Solar s-ar fi format cu miliarde de ani în urmă.
Lumina schimbătoare din jurul unei stele numite TW Hydrae sugerează că discurile gigantice de material care înconjoară steaua sunt deplasate, orbitând la unghiuri de înclinare ușor diferite.
Noile semnale sugerează că există trei astfel de discuri șubrede – iar alinierea lor denaturată sugerează prezența mai multor planete mici în formare, gravitația lor trăgând de discuri.
TW Hydrae prezintă de ani de zile un interes deosebit pentru cercetătorii planetari. Are doar aproximativ 8 milioane de ani vechime. Acest lucru este foarte tânăr pentru o stea; Soarele, prin comparație, are o vârstă de aproximativ 4,6 miliarde de ani. Este atât de tânără încât nu a început încă să ardă hidrogen în miezul său.
Încă mai câștigă masă și se contractă pe măsură ce crește, deoarece gravitația leagă mai strâns steaua pe măsură ce crește.
O imagine rară a modului în care Sistemul Solar s-ar fi format acum miliarde de ani
Are aproximativ 60% din masa Soarelui, dar are o rază puțin mai mare decât Soarele. Într-adevăr, se crede că TW Hydrae seamănă foarte mult cu Soarele atunci când era nou-născut, scrie ScienceAlert.
Pe măsură ce se formează, stelele absorb praf și gaz din spațiul din jur. Acest material se aranjează într-un disc care se învârte în jurul stelei, alimentând-o dinspre marginea interioară. Din acest disc se nasc planetele. Bucăți de material se adună, formând grupuri din ce în ce mai mari care se ciocnesc unele de altele pentru a forma planete.
Deoarece s-au născut dintr-un disc mai mult sau mai puțin plat, aceste planete orbitează în jurul stelei într-un plan mai mult sau mai puțin plat în jurul stelei, odată ce totul este complet format.
TW Hydrae este orientat în așa fel încât putem vedea acest disc protoplanetar cu fața la sol. Și, din moment ce se află la doar aproximativ 200 de ani-lumină distanță, avem locuri în primul rând la o construcție planetară care pare foarte asemănătoare cu sistemul nostru natal, unul care ar putea oferi informații despre modul în care s-a născut Sistemul Solar.
TW Hydrae este orientat în așa fel încât putem vedea discul protoplanetar
În 2017, astronomii care au analizat imaginile Hubble au observat o umbră care se învârte în jurul discului lui TW Hydrae, completând o rotație în sensul acelor de ceasornic la fiecare 16 ani. La acel moment, ei au crezut că umbra ar putea fi dovada unei planete bebeluș nevăzute care se formează din materialul din disc și care face ca părți ale discului să orbiteze pe planuri ușor diferite.
În 2021, astronomii au întors Hubble spre TW Hydrae pentru mai multe observații. Și aici lucrurile au devenit puțin ciudate.
Echipa a conceput câteva soluții potențiale și a efectuat o modelare extinsă pentru a vedea dacă își pot da seama ce cauzează schimbarea ciudată a umbrei. Rezultatele au arătat că cea mai probabilă explicație este nu doar unul, ci două discuri șubrede care aruncă umbre asupra celui de-al treilea disc exterior – ceea ce sugerează prezența unei a doua planete tinere.
Datele sugerează că primul disc se află între 5 și 6 unități astronomice de TW Hydrae, iar cel de-al doilea se află între 6 și 7 unități astronomice.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O stea în trecere care ar modifica orbita lui Neptun ar putea distruge întregul Sistem Solar
Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar
Un sistem solar din ”vecinătatea” noastră cosmică prezintă condiții favorabile vieții