Inteligența Artificială identifică medicamente anti-îmbătrânire care vizează celule „zombi”
O nouă cercetare, realizată de oamenii de știință de la Integrated Biosciences, o companie de biotehnologie care combină biologia sintetică și învățarea automată pentru a ținti îmbătrânirea, demonstrează puterea Inteligenței Artificiale de a descoperi noi compuși senolitici, o clasă de molecule mici care fac obiectul unor studii intense pentru capacitatea lor de a suprima procesele legate de îmbătrânire, cum ar fi fibroza, inflamația și cancerul.
Lucrarea, scrisă în colaborare cu cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Broad Institute of MIT și Harvard, descrie screeningul ghidat de inteligența artificială a peste 800.000 de compuși pentru a descoperi trei candidați medicamentoși cu o eficacitate comparabilă și proprietăți de chimie medicinală superioare celor ale senoliticelor aflate în prezent în curs de investigare.
„Acest rezultat al cercetării reprezintă o etapă importantă atât pentru cercetarea longevității, cât și pentru aplicarea Inteligenței Artificiale la descoperirea de medicamente”, a declarat Felix Wong, doctor în științe, cofondator al Integrated Biosciences și primul autor al studiului, publicat în Nature.
Capacitatea Inteligenței Artificiale de a descoperi noi medicamente
„Aceste date demonstrează că putem explora spațiul chimic in silico și să ieșim cu mai mulți compuși anti-îmbătrânire candidați care au mai multe șanse de reușită în clinică, în comparație chiar și cu cele mai promițătoare exemple de acest gen studiate în prezent”.
Senoliticele sunt compuși care induc selectiv apoptoza, sau moartea celulară programată, în celulele senescente care nu se mai divizează.
Un semn distinctiv al îmbătrânirii, celulele senescente au fost implicate într-un spectru larg de boli și afecțiuni legate de vârstă, inclusiv cancer, diabet, boli cardiovasculare și boala Alzheimer.
În ciuda rezultatelor clinice promițătoare, majoritatea compușilor senolitici identificați până în prezent au fost împiedicați de biodisponibilitatea redusă și de efectele secundare adverse.
Un semn distinctiv al îmbătrânirii
Integrated Biosciences a fost înființată în 2022 pentru a depăși aceste obstacole, pentru a viza alte semne distinctive neglijate ale îmbătrânirii și pentru a avansa dezvoltarea medicamentelor anti-îmbătrânire în general, folosind inteligența artificială, biologia sintetică și alte instrumente de ultimă generație.
„Una dintre cele mai promițătoare căi de tratare a bolilor legate de îmbătrânire este identificarea unor intervenții terapeutice care să elimine selectiv aceste celule din organism, în mod similar cu modul în care antibioticele ucid bacteriile fără a afecta celulele gazdă. Compușii pe care i-am descoperit prezintă o selectivitate ridicată, precum și proprietățile favorabile de chimie medicinală necesare pentru a produce un medicament de succes”, a declarat Satotaka Omori, doctor în biologie, șef al departamentului de biologie a îmbătrânirii de la Integrated Biosciences și co-autor al primei părți a publicației.
În noul lor studiu, cercetătorii Integrated Biosciences au antrenat rețele neuronale profunde pe date generate experimental pentru a prezice activitatea senolitică a oricărei molecule, scrie EurekAlert.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Inteligența Artificială detectează mai rapid celulele canceroase, arată un studiu
Un material ultra-subțire pentru dublarea eficienței celulelor solare
Cercetătorii au reprodus camuflarea calamarilor în celule umane
Cercetătorii au transformat celulele canceroase în „arme” împotriva cancerului