O bacterie acvatică comună ar putea cauza boala Parkinson
Cercetătorii au găsit o bacterie acvatică comună care ar putea avea un rol-cheie în dezvoltarea bolii Parkinson, prin excretarea compușilor care declanșează proteinele din interiorul celulelor creierului pentru a forma aglomerări toxice.
Descoperirile, făcute de o echipă de cercetători de la Universitatea din Helsinki și Universitatea din Finlanda de Est, se bazează pe rezultatele unei investigații anterioare care arată că severitatea tulburării neurodegenerative la voluntari a crescut odată cu concentrațiile de tulpini bacteriene Desulfovibrio în fecale.
Demonstrând acum o cale potențială de la prezența bacteriilor în viermii modificați genetic până la modificările fizice ale creierului care coincid cu boala Parkinson, cercetătorii speră să îmbunătățească într-o zi diagnosticarea precoce a bolii la oameni sau chiar să încetinească progresul acesteia.
„Descoperirile noastre fac posibilă depistarea purtătorilor acestor bacterii dăunătoare Desulfovibrio”, spune autorul principal Per Saris, microbiolog la Universitatea din Helsinki (Finlanda).
„În consecință, bacteria acvatică comună poate fi vizată de măsuri pentru eliminarea tulpinilor din intestin, potențial atenuând și încetinind simptomele pacienților cu boala Parkinson”, a continuat Saris.
Ce anume provoacă boala Parkinson?
Încă de când medicul englez James Parkinson a descris pentru prima dată boala ca fiind o afecțiune neurologică, în urmă cu aproximativ două secole, cercetătorii au căutat să explice de ce unii oameni dezvoltă o pierdere drastică a controlului motorului fin pe măsură ce îmbătrânesc.
Din punct de vedere fiziologic, mici incluziuni cunoscute sub numele de corpi Lewy se acumulează în celulele unor regiuni specifice ale creierului persoanelor diagnosticate cu boala Parkinson.
Mai recent, investigațiile asupra acestor aglomerări microscopice de material au arătat că acestea constau în mare parte dintr-un tip de proteină numită α-sinucleină, care este de obicei implicată în eliberarea neurotransmițătorilor.
Dar modul în care această aglomerare contribuie la patologia Parkinson încă nu este complet clar, deși se suspectează că însăși prezența acestor concentrații, numite protofibrile, nu poate fi bună pentru funcționarea sănătoasă a celulelor nervoase, scrie Science Alert.
Ceea ce este, de asemenea, un mister este cauza inițială a agregării α-sinucleinei. Deși boala Parkinson poate apărea în familii, genetica pare să explice doar aproximativ 10- 15% dintre cazuri.
Acest lucru duce la luarea în considerare a condițiilor de mediu drept suspect, studiile arătând că tipurile de bacterii pe care le adăpostim în intestine prezic probabilitatea ca un individ să aibă, sau cel puțin să dezvolte, simptomele Parkinson.
Bacteria acvatică comună ce ar putea provoca boala
Odată cu studiul lui Saris din 2021, au existat în sfârșit dovezi ale unui singur suspect principal pe care s-ar putea concentra cercetătorii.
„Boala este cauzată în primul rând de factori de mediu, adică de expunerea la tulpinile bacteriene Desulfovibrio care cauzează boala Parkinson”, spune Saris.
În noul studiu, Saris și echipa sa au luat probe de fecale de la 10 pacienți cu boala Parkinson și de la partenerii lor sănătoși și au izolat orice tulpină de Desulfovibrio prezentă.
Împreună cu două grupuri de control diferite de bacterii aparținând unui gen complet diferit, microbii de testare extrași au fost oferiți drept hrană unor specimene transgenice de nematod Caenorhabditis elegans, care au fost modificate pentru a exprima α-sinucleina umană.
O analiză statistică bazată pe observații microscopice ale capetelor nematozilor a dezvăluit că cei hrăniți cu Desulfovibrio aveau într-adevăr șanse mai mari să producă aglomerări de α-sinucleină, iar aceste aglomerări aveai mai multe șanse să fie mult mai mari.
În plus, bacteria acvatică comună colectată de la pacienții cu Parkinson a fost, de asemenea, mai bună la agregarea proteinelor din C. elegans decât cele colectate de la partenerii lor. Iar acei viermi au murit de obicei în număr mai mare decât cei din grupurile de control.
Un pas înainte în gestionarea bolii Parkinson
Desigur, există o mare diferență între viermi și oameni. Deși același experiment nu ar putea fi niciodată făcut pe un eșantion de oameni sănătoși, studiile vor continua să analizeze îndeaproape modalitățile prin care Desulfovibrio din propriile noastre intestine ar putea declanșa formarea agregatelor de α-sinucleină care ar putea migra prin corp.
Cu timpul, s-ar putea chiar să reușim să gestionăm progresul bolii Parkinson folosind terapii care vizează sistemul digestiv și nervii din jur, în loc de creier.
„Odată ce bacteriile Desulfovibrio sunt eliminate din intestin, agregatele de α-sinucleină nu se mai formează în celulele intestinale, de unde se deplasează spre creier prin nervul vag, precum proteinele prionice”, sugerează Saris.
Această cercetare a fost publicată în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.
Vă recomandăm să citiți și:
Consumul frecvent de alimente prăjite, asociat cu anxietate și depresie
Pastila făcută din excremente umane, aprobată de Agenția Medicamentelor din SUA
Avertismentul oamenilor de știință atunci când vine vorba de sexul în spațiu
Cu cât vorbești mai multe limbi, cu atât te recuperezi mai repede după un infarct