O navă spațială experimentală aparținând Chinei s-a întors pe Pământ, după ce a rămas pe orbită timp de 276 de zile, a transmis presa de stat chineză, finalizând o misiune istorică de testare a tehnologiilor spațiale reutilizabile ale țării.
Nava spațială fără echipaj s-a întors la centrul de lansare de la Jiuquan, în nord-vestul Chinei, potrivit Reuters.
Nu au fost date detalii despre ce tehnologii au fost testate, la ce înălțime a zburat nava spațială și care a fost traiectoria sa de la momentul lansării la începutul lunii august 2022. De asemenea, imaginile cu nava nu au fost încă făcute publice.
Testul marchează un progres „important” în cercetarea Chinei în domeniul tehnologiei navelor spațiale reutilizabile, care va oferi o modalitate mai convenabilă și mai ieftină de a monta viitoarele misiuni spațiale, potrivit presei de stat.
În 2021, ceea ce ar fi putut fi o navă spațială similară a zburat până la marginea spațiului și s-a întors pe Pământ în aceeași zi, într-o misiune care a fost, de asemenea, ținută în mare parte sub tăcere. Aceasta a aterizat pe Pământ „pe orizontală”, conform principalului contractor spațial al Chinei de la acea vreme.
Comentatorii de pe rețelele de socializare chinezești au speculat că Beijingul a dezvoltat o navă spațială precum X-37B a Forțelor Aeriene Americane, un avion spațial autonom care poate să rămână pe orbită timp de mai mulți ani.
Nava spațială reutilizabilă și fără echipaj X-37B s-a întors pe Pământ în luna noiembrie 2022, în cea de-a șasea și ultima sa misiune, după mai bine de 900 de zile petrecute pe orbită.
Un avion spațial al Chinei a lansat un obiect necunoscut pe orbita Pământului
Un nanosatelit de la Sony, lansat în premieră pe orbita Pământului cu ajutorul propulsiei cu apă
Forme misterioase în craterele lui Marte, fotografiate de Mars Reconnaissance Orbiter
TESS a detectat un nou „Jupiter fierbinte” care orbitează în jurul unei stele bizare