Prima intervenție chirurgicală pe creier in utero a tratat cu succes o afecțiune mortală
Chirurgii au efectuat cu succes prima operație pe creier la un făt aflat încă în uter, reparând o malformație vasculară potențial mortală din adâncul creierului în curs de dezvoltare.
Folosind ultrasunete pentru a-i ghida pe chirurgi, fătul a fost operat la doar 34 de săptămâni și două zile de gestație, marcând un salt uriaș în tratarea tulburărilor de dezvoltare.
Fătul a fost diagnosticat cu o malformație a venei lui Galen, o formațiune adesea mortală și agresivă care presupune ca arterele din interiorul creierului să se conecteze direct la vene, în loc să treacă mai întâi prin capilare.
Capilarele sunt special concepute pentru a încetini presiunea arterială, astfel încât malformația are ca rezultat o presiune extrem de ridicată, deoarece sângele se precipită direct în vene.
Fătul a fost operat la doar 34 de săptămâni și două zile de gestație
Acest lucru supune creierul și inima la o presiune enormă în timpul și după naștere și poate duce la hipertensiune pulmonară, insuficiență cardiacă și alte afecțiuni care pun viața în pericol.
Este diagnosticată în timpul sarcinii și tratată de obicei printr-o procedură minim invazivă numită embolizare endovasculară, în care un chirurg intră prin inghinal și folosește un tub pentru a pătrunde în vasculatura creierului, injectând lipici pentru a întrerupe alimentarea cu sânge.
Chirurgii au efectuat o operație similară, dar de data aceasta a fost în întregime in utero. Sub supravegherea celor de la Administrația pentru Medicamente din SUA (FDA), medicii au reușit să blocheze vasele de sânge cu presiune ridicată din creierul fătului, împiedicând creșterea presiunii în timpul nașterii.
În urma intervenției chirurgicale, copilul s-a născut și pare să nu aibă probleme în continuare, scrie IFL Science.
O malformație vasculară potențial mortală din adâncul creierului
„În cadrul studiului nostru clinic în curs de desfășurare, folosim embolizarea transuterină ghidată cu ultrasunete pentru a aborda malformația venei Galen înainte de naștere, iar în primul nostru caz tratat, am fost încântați să vedem că declinul agresiv observat de obicei după naștere pur și simplu nu a apărut”, a declarat autorul principal al studiului, Darren B. Orbach, co-director al Centrului de Chirurgie și Intervenții Cerebrovasculare de la Spitalul de Copii din Boston, într-o declarație.
„Suntem încântați să raportăm că, la șase săptămâni, sugarul progresează remarcabil de bine, nu ia niciun medicament, mănâncă normal, ia în greutate și s-a întors acasă. Nu există semne de efecte negative asupra creierului”, a adăugat medicul.
În ciuda faptului că a fost supravegheat îndeaproape după naștere, copilul nu a avut nevoie de suport cardiovascular și toate analizele neurologice au fost normale.
Speranța este acum că mai mulți copii vor fi supuși acestei proceduri atunci când este nevoie, cu scopul de a le îmbunătăți perspectivele de viață.
Cercetarea este publicată în revista Stroke.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Activitate misterioasă a fost detectată în creierul persoanelor aflate pe moarte
Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman
Muzica ascultată în timpul sarcinii crește capacitatea creierului bebelușului