O „structură” gigantică din metal a fost găsită sub suprafața Lunii
Luna a fost și continuă să fie subiect de fascinație pentru oamenii de știință, dar nu numai, de-a lungul mileniilor reușind să stârnească uimire în ochii celor curioși.
Deși este singurul alt corp ceresc pe care omul a pășit, încă mai avem multe de aflat și de înțeles despre potențialul și secretele Lunii.
Astfel, în urmă cu ceva timp, o trăsătură ascunsă a Lunii a fost descoperită de oamenii de știință; descoperirea este grea și impresionantă în dimensiuni.
O structură care cântărește cel puțin 2,18 miliarde de kilograme
Îngropată adânc sub bazinul Aitken de la polul sudic selenar – unul dintre cele mai mari cratere din Sistemul Solar – este o structură care cântărește cel puțin 2,18 miliarde de kilograme și măsoară peste 300 kilometri în adâncime și 2.000 kilometri în lungime.
Cercetătorii care au făcut descoperirea, toți din Statele Unite ale Americii, au sugerat că „anomalia” de pe Lună ar putea fi făcută din metal provenit de la miezul unui asteroid sau oxizii apăruți în urma cristalizării unui ocean de magmă.
Cum poate fi explicată anomalia de sub suprafața Lunii?
„Una dintre explicațiile pentru această masă adițională este că metalul de la asteroidul care a format acest crater este încă impregnat în mantaua Lunii”, a explicat autorul-coordonator al cercetării, Peter B. James, de la Universitatea Baylor din Houston, Texas, în cadrul unui comunicat transmis jurnaliștilor de la IFLScience.
Ilustrând dimensiunea uimitoare a obiectului, James a adăugat că ar putea fi comparat cu „o grămadă de metal de cinci ori mai mare decât Insula Hawaii”. „Aceasta este masa aproximativă detectată de noi”, a continuat cercetătorul.
Descoperirea uluitoare a fost făcută cu ajutorul misiunii Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) de la NASA, care măsoară schimbările din câmpul gravitațional al Lunii.
Bazinul Aitken s-ar fi format în urmă cu 4 miliarde de ani
Datele colectate de GRAIL pot fi folosite pentru a studia compoziția internă a vecinului nostru presărat cu tot felul de cratere.
Bazinul Aitken de la polul sudic selenar a fost ținta multor investigații de-a lungul timpului, tocmai pentru că este atât de unic.
Regiunea s-ar fi format în urmă cu 4 miliarde de ani, iar astăzi ne poate oferi indicii prețioase despre compoziția interioară a satelitului nostru natural, dar și despre istoria sa. Cine știe ce mistere mai așteaptă să fie elucidate.
Studiul care descrie anomalia găsită sub suprafața Lunii a fost publicat în Geophysical Research Letters.
Vă mai recomandăm să citiți și:
China va trimite astronauți pe Lună până în 2030, spune un cercetător
Nokia va construi o rețea 4G pe Lună până la sfârșitul anului
Numărul sinuciderilor crește în perioadele cu Lună Plină, arată o cercetare
Oamenii de știință au descoperit cantități uriașe de apă pe Lună