Majoritatea oamenilor, dacă au de gând să adauge ceva la cafeaua lor, aleg ceva dulce. O linguriță de zahăr sau sirop de alune, poate un strop de lapte de vacă, totul pentru a îmblânzi notele amare ale cafelei. Dar alți oameni preferă cafeaua cu sare. De ce?
Un „truc” care circulă pe rețelele sociale sugerează să beți cafeaua cu sare. Acest truc pare să îndepărteze o parte din gustul amar și scoate în evidență celelalte arome care altfel s-ar putea pierde.
Dacă ideea vi se pare ciudată, să știți că de fapt nu este. Există chiar și o bază științifică pentru această „ciudățenie” a cafelei, bine cunoscută de zeci de ani: clorura de sodiu (sarea de bucătărie) este extrem de eficientă în suprimarea gustului amar din cafea și din tot felul de alimente.
Capacitatea clorurii de sodiu de a suprima amăreala a fost atribuită de oamenii de știință popularității sării ca ingredient de gătit în întreaga lume, de-a lungul istoriei omenirii. Înlăturând percepția amărelii, sarea le permite altor arome, precum dulcele sau umami, să fie percepute la adevărata lor valoare.
Teoria conform căreia limba este împărțită în zone diferite pentru fiecare gust a fost dezmințită cu mult timp în urmă, dar există diferiți receptori care sunt sensibili la anumite tipuri de arome. Receptorul de sare este cunoscut sub numele de canal epitelial de sodiu sau ENaC. Receptorii pentru gustul amar aparțin unei familii cunoscute sub numele de TAS2R.
Cercetări publicate în 1995 au arătat că sarea este eficientă în mascarea amărelii. Atunci când oamenii de știință au amestecat compuși dulci și amari, adăugarea de sare a făcut ca amestecul să aibă un gust mai dulce și mai puțin amar. Dar suprimarea nu a mers în ambele sensuri; compușii amari nu au suprimat aroma de sare.
Încă nu este complet clar cum funcționează suprimarea, dar cercetările efectuate pe șoareci în 2013 au descoperit că, în timp ce ENaC simte un gust scăzut de clorură de sodiu, la concentrații mari, sarea declanșează și receptorii de acru și de amar. Asta pentru că se crede că această combinație are un gust neplăcut, iar consumul de prea multă sare dintr-odată este extrem de periculos.
Dar o cantitate mică de sare poate avea efecte mari. De exemplu, cândva era obișnuită practica sărării vinetelor pentru a le reduce amăreala copleșitoare, o practică ce nu mai este necesară deoarece amăreala a fost eliminată prin încrucișare selectivă. Sărarea este, de asemenea, o tehnică populară pentru reducerea amărelii verzei de Bruxelles.
Amăreala cafelei apare atunci când cafeaua este prăjită pentru preparare. Acest proces formează compuși numiți lactone ale acidului clorogenic și, în prăjirile mai intense, fenilindani, care rezultă din descompunerea acidului clorogenic.
Locurile din întreaga lume în care cafeaua cu sare este ceva obișnuit includ Vietnamul, unde cafeaua sărată este îmbunătățită cu lapte condensat pentru o obține un preparat delicios asemănător cu caramelul. O tradiție suedeză a cafelei arctice este adăugarea de carne sărată sau de brânză.
Chiar și membrii Marinei SUA obișnuiau să bea cafea cu sare în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial, deoarece echipamentul lor de desalinizare a apei nu era în întregime eficient și au descoperit că sarea scădea amăreala, menționează Science Alert.
Ce este ileismul, trucul antic care ne ajută să fim mai înțelepți
Test de cultură generală. Cât la sută din corpul uman este apă?
Mirosul de mașină nouă poate produce probleme grave de sănătate
Leacul universal pentru cancer ar putea să nu fie găsit niciodată, sugerează o analiză îndelungată