Un instrument al misiunilor Artemis va dezvălui craterele de pe partea întunecată a Lunii
Un instrument numit ShadowCam oferă misiunilor Artemis planificate de NASA pe Lună câteva imagini avansate ale unui loc de aselenizare.
Acesta este montat pe sonda Danuri Korea Pathfinder trimis pe Lună anul trecut. În ultima vreme, această cameră uimitoare a trimis câteva imagini foarte detaliate ale regiunilor polilor nord și sud ai Lunii.
Una dintre acestea dezvăluie Craterul Shackleton, care este foarte umbrit. Imaginea arată urma unui bolovan care a alunecat de pe margine. Acest crater de impact se află chiar deasupra polului de rotație sudic al Lunii, scrie Phys.org.
Craterul datează de la un impact străvechi din urmă cu 3,6 miliarde de ani. La interiorul lui Shackleton, adânc de 12 kilometri, se află într-o umbră perpetuă. Asta înseamnă că Soarele nu strălucește niciodată în interiorul său. Cu toate acestea, munții de pe marginea sa sunt mereu în lumina Soarelui.
Un instrument al misiunilor Artemis
ShadowCam este de 200 de ori mai sensibilă la lumină decât majoritatea celorlalte camere utilizate pentru a studia și cartografia Luna de pe orbită. Imaginile sale de înaltă rezoluție vor furniza o mulțime de informații pentru planificatorii misiunii Artemis.
ShadowCam este capabilă să vadă destul de bine interiorul lui Shackleton și al altor cratere datorită luminii terestre. De asemenea, folosește lumina reflectată de munții din apropiere și de pereții craterului care primesc lumina directă a Soarelui.
Unele dintre imaginile ShadowCam au fost capturate în timpul Lunii noi, atunci când lumina solară care strălucește de pe suprafața Pământului ajunge pe Lună. Aceste surse de „lumină reflectată” nu sunt luminoase, dar ShadowCam a reușit să le detecteze.
O zonă fascinantă a Lunii
NASA și alte agenții care vor să trimită astronauți pe Lună vor să exploreze regiunea polară a Craterului Shackleton, deoarece există mari șanse ca acesta să conțină depozite de apă înghețată.
De-a lungul anilor, sondele orbitale lunare au studiat și cartografiat această regiune. Navele au investigat radiațiile și proprietățile fizice ale rocilor și craterelor de acolo. Se pare că în zonă există o abundență de hidrogen, oxigen, siliciu, fier, magneziu, magneziu, calciu, aluminiu, mangan și titan.
Viitorii exploratori ar putea localiza instalații de procesare a resurselor în regiune pentru a extrage materialele necesare pentru construcții și alte activități. În plus, datorită stării sale de umbră perpetuă, această regiune oferă un loc excelent pentru observații astronomice în viitor.
Toate aceste activități se vor desfășura mai departe, după ce Artemis III va aduce astronauții pe suprafață selenară. Prima misiune va dura doar câteva zile, suficient de mult pentru a începe un studiu aprofundat al acestei zone fascinante a Lunii.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Numărul sinuciderilor crește în perioadele cu Lună Plină, arată o cercetare
Nokia va construi o rețea 4G pe Lună până la sfârșitul anului
„Scary Barbie” este cea mai energetică explozie cosmică văzută vreodată