Zgomotul aeronavelor, asociat cu mai puține ore de somn pe noapte
Persoanele expuse chiar și la niveluri moderate de zgomot de avion au mai puține șanse să doarmă un număr recomandat de ore în fiecare noapte, arată un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii. Potrivit cercetării, riscul a crescut în cazul persoanelor care locuiesc în vestul SUA, în apropierea unui aeroport sau a unui corp mare de apă, precum și în cazul persoanelor care nu au pierderi de auz.
Analiza, efectuată de de Boston University School of Public Health (BUSPH) și Oregon State University a constatat că expunerea, chiar și la un nivel moderat, de zgomot cauzat de aeronave poate perturba somnul.
Studiul consolidează un număr tot mai mare de cercetări privind efectele adverse ale zgomotului ambiental asupra sănătății.
Studiul, publicat în revista Environmental Health Perspectives, a descoperit că oamenii care au fost expuși la zgomotul produs de avioane de până la 45 de decibeli (dB) au fost mai predispuși să doarmă mai puțin de șapte ore pe noapte. Prin comparație, sunetul unei șoapte este de 30 dB, cel al unei biblioteci este de 40 dB, iar o conversație obișnuită acasă este de 50 dB.
Șapte până la nouă ore de somn, durata recomandată de experți
Somnul este esențial pentru sănătatea și bunăstarea generală, inclusiv pentru funcționarea fizică și mintală zilnică, iar lipsa acestuia poate duce la riscuri crescute de boli cardiovasculare, depresie, diabet, cancer și numeroase alte afecțiuni. Experții în sănătate afirmă că majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte pentru o funcționare sănătoasă, conform Science Daily.
În ce privește studiul, durata scurtă de somn a fost mai probabilă în rândul asistentelor medicale care locuiesc pe Coasta de Vest, lângă un aeroport sau un corp mare de apă, dar și în cazul acelor persoane care nu au pierderi de auz.
Ce impact are zgomotul produs de aeronave?
„Am găsit legături surprinzător de puternice pentru anumite subgrupuri pe care încă încercăm să le înțelegem. De exemplu, a existat un semnal relativ puternic între zgomotul aeronavelor și ambele dimensiuni ale somnului perturbat, durata scurtă a somnului și calitatea slabă a somnului, în apropierea aeroporturilor majore de marfă. Probabil că există mai multe lucruri în această poveste, deoarece operațiunile de transport de marfă tind să folosească aeronave mai mari, mai vechi, cu încărcătură mare și, prin urmare, mai zgomotoase, care zboară adesea în timpul nopții. În plus, cantitatea de mărfuri transportate pe calea aerului a crescut în mod constant în ultimele două decenii, posibil ca urmare a creșterii comerțului electronic. Dacă aceste tendințe continuă, ar putea însemna un impact mai mare al zgomotului produs de aeronave asupra mai multor grupuri de persoane”, a explicat dr. Bozigar.
Deși rezultalele au sugerat o legătură clară între zgomotul aeronavelor și durata somnului, cercetătorii nu au observat nicio asociere consistentă între zgomotul aeronavelor și calitatea somnului.
Vă mai recomandăm și:
Zgomotul traficului crește riscul de suicid, conform unui studiu
Numărul sinuciderilor crește în perioadele cu Lună Plină, arată o cercetare