Home » Știință » Astronomii au detectat două super-Pământuri care orbitează o stea din apropiere

Astronomii au detectat două super-Pământuri care orbitează o stea din apropiere

Ilustrație cu două exoplanete aflate pe orbita unei stele pitice. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.05.2023

O echipă internațională de astronomi a descoperit, cu ajutorul Satelitului de Cercetare a Exoplanetelor în Tranzit (TESS), două super-Pământuri, care orbitează în jurul unei stele pitice M, cunoscută sub numele de TOI-2095.

Lumile extraterestre recent descoperite au perioade orbitale scurte și sunt ușor mai mari decât Pământul.

TESS efectuează o cercetare asupra aproximativ 200.000 dintre cele mai strălucitoare stele din apropierea Soarelui, cu scopul de a căuta exoplanete în tranzit, de la mici lumi stâncoase la giganți gazoși.

Descoperirile echipei au fost descrise în serverul arXiv.

Două planete aflate în tranzit, descoperite de TESS

Până în prezent, au fost identificate 6.400 de exoplanete candidate (TESS Objects of Interest sau TOI), dintre care doar 330 au fost confirmate momentan, potrivit Phys.org.

Echipa de astronomi, condusă de Felipe Murgas de la Universitatea La Laguna din Spania, a raportat că au fost confirmate încă două exoplanete extrasolare candidate monitorizate cu TESS. Efectuând observații fotometrice și măsurători ale vitezei radiale, au descoperit că semnalele de tranzit din curba de lumină a lui TOI-2095 sunt de natură planetară.

„Raportăm validarea a două planete în tranzit în jurul stelei pitice M TOI-2095 descoperită de TESS. Folosim imagistica de înaltă rezoluție de la sol, datele fotometrice TESS și vitezele radiale CARMENES pentru a elimina scenariile fals pozitive, pentru a măsura razele planetare și pentru a stabili limite superioare stricte pentru masele candidaților în tranzit”, au explicat cercetătorii.

Cum au caracterizat astronomii cele două super-Pământuri?

Exoplaneta aflată mai aproape de stea, la aproximativ 0,1 unități astronomice (UA) de aceasta, a primit denumirea de TOI-2095 b. Potrivit studiului, planeta este cu aproximativ 25% mai mare decât Pământul și are o perioadă orbitală de 17,66 de zile. Temperatura de echilibru a planetei a fost găsită ca fiind de 347 de grade Kelvin (K) sau 73,85 grade Celsius. Masa sa este estimată la 4,1 mase terestre.

Cea de-a doua exoplanetă din sistem, TOI-2095 c, are o rază de aproximativ 1,33 raze terestre și orbitează în jurul gazdei sale la fiecare 28,17 zile, la o distanță de aproximativ 0,137 de UA de aceasta. TOI-2095 c are o temperatură de echilibru de aproximativ 297 de grade K sau 23,85 grade Celsius, iar masa sa maximă a fost calculată ca fiind de 7,4 mase terestre.

Steaua-mamă, TOI-2095, este cu 56% mai mică și „mai puțin” masivă decât Soarele. Vârsta stelei este estimată la cel puțin un miliard de ani.

Autorii lucrării au remarcat că cele două exoplanete nou descoperite sunt aproape de marginea interioară a zonei locuibile a TOI-2095 și că parametrii lor le fac ținte atractive pentru observații ulterioare.

Vă mai recomandăm și: 

Găurile negre de mărime medie devorează stelele într-un mod unic

Erupția unei stele îndepărtate este printre cele mai masive observate vreodată

Patru oameni vor trăi ca pe Marte! NASA face un experiment timp de un an

Cercetătorii cred că au găsit două exoplanete cu mai multă apă decât rocă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase