Home » Știință » Consumul frecvent de alimente prăjite, asociat cu anxietate și depresie

Consumul frecvent de alimente prăjite, asociat cu anxietate și depresie

Publicat: 02.05.2023

O echipă de oameni de știință din domeniul alimentației, de la Universitatea Zhejiang (China), a găsit o posibilă legătură între consumul frecvent de alimente prăjite și nivelurile crescute de anxietate și depresie la consumatori.

În studiul lor, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, grupul descrie datele de pacienți analizate de la 140.728 de persoane.

Echipa de cercetare a remarcat că lucrări anterioare au stabilit legături între modelele alimentare occidentale și problemele de sănătate mintală.

Bănuind că cel puțin unele dintre dovezi ar putea fi urmărite până la consumul frecvent de alimente prăjite, echipa a comparat ratele raportate de anxietate și depresie cu relatările despre comportamentele alimentare care includ acest tip de alimentație.

Consumul frecvent de alimente prăjite ar putea duce la probleme de sănătate mintală

Oamenii de știință au descoperit că cei care au raportat că au consumat multe alimente prăjite au fost mai predispuși să fie diagnosticați cu simptome de anxietate și/sau depresie. Mai precis, cercetătorii au descoperit că simptomele au crescut cu între 7% și 12% la persoanele care au raportat că au consumat astfel de alimente și că cel mai mare risc părea să fie asociat cu consumul de cartofi prăjiți.

Explorând motivul pentru care consumul de astfel de alimente ar putea crește șansele de probleme de sănătate mintală, echipa a izolat acrilamidă (un compus organic cristalin care este solubil în apă), pe care o descrie drept un contaminant de procesare a alimentelor care apare atunci când alimentele sunt prăjite.

Cercetătorii au testat impactul asupra peștilor-zebră

Cercetătorii au testat impactul acrilamidei asupra peștilor-zebră și au descoperit că le-a redus nerăbdarea de a explora un nou teritoriu și le-a redus sociabilitatea, ambele fiind semne de scototaxis și thigmotaxis, care sunt comportamente ale peștilor despre care se crede că sunt similare cu anxietatea și depresia la oameni.

S-a descoperit, de asemenea, că acrilamida a redus expresia tjp2a, care s-a dovedit a avea un rol în permeabilitatea barierei hemato-encefalice.

Echipa de cercetare sugerează că este nevoie de mai multă muncă pentru a demonstra definitiv că consumul de alimente prăjite duce la probleme de sănătate mintală; ei recunosc că este posibil ca oamenii din grupul de date pe care l-au studiat să fi consumat mai multe alimente prăjite deoarece sufereau de anxietate sau depresie, notează Medical Xpress.

Vă recomandăm să citiți și:

Modul în care folosești mouse-ul spune mai multe despre tine decât ai crede

Cercetătorii au demonstrat, în premieră, că apneea provoacă declin cognitiv

Ce este ileismul, trucul antic care ne ajută să fim mai înțelepți

Test de cultură generală. Cât la sută din corpul uman este apă?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ce este „paradoxul coastei”?
Ce este „paradoxul coastei”?
Canada autorizează testarea cipurilor cerebrale de la Neuralink
Canada autorizează testarea cipurilor cerebrale de la Neuralink
Gigantul Google, somat să vândă browserul Chrome
Gigantul Google, somat să vândă browserul Chrome
Pregătiri pentru război în Europa: Țara care va găzdui 800.000 de militari NATO
Pregătiri pentru război în Europa: Țara care va găzdui 800.000 de militari NATO
Cum a intoxicat propaganda nazistă România
Cum a intoxicat propaganda nazistă România
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de naziști
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de naziști
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop anume”
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop anume”
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean Michel Jarre
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean Michel Jarre
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate organică senzuală în care poți amesteca ingrediente”
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate ...
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o problemă veche de 10 ani
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o problemă veche de 10 ani