Multora dintre noi ni se pare un adevărat coșmar apariția transpirației, drept urmare căutăm cele mai eficiente deodorante. Totuși, acest fenomen pe care îl produce corpul nostru s-ar putea să ne aducă și beneficii.
Experții explică faptul că prin transpirație, eliminăm murdăria și celulele moarte din corp, fiind vorba despre un răspuns firesc al organismului, crucial în menținerea sănătății.
Mai mult, acest răspuns se pare că vine și cu efecte anti-îmbătrânire pentru piele, oferind și un aspect proaspăt.
„Scopul transpirației este acela de a ajuta corpul să mențină o temperatură normală – și să îl răcească, atunci când organismul se încălzește prea mult. Acest lucru se poate produce în condiții de efort, muncă, stres sau temperaturi ridicate în exterior, dar pot fi și alți factori”, a spus Marisa Garshick, dermatolog din New York, potrivit huffpost.com.
În medie, o persoană are între 2 și 4 milioane de celule care produc transpirația. Sunt trei tipuri de astfel de celule: ecrine, apocrine și apoecrine. Ultimele două îndeplinesc un rol minor în ce privește producerea de transpirație și sunt limitate la anumite zone ale corpului. Glandele ecrine, pe de altă parte, joacă un rol mai mare în protecția pielii, mai ales pentru că transpirația conține un antibacterial natural numit „dermicin”.
„Această peptidă naturală distruge bacteriile și alți compuși dăunători. Drept rezultat, sunt reduse riscurile infecțiilor și sunt prevenite și accesele acneice”, a explicat dermatologul Dylan Alston.
Un alt beneficiu pe care îl aduce acest fenomen este menținerea unui nivel optim de hidratare al pielii, fiind întărită și bariera protectivă.
„Transpirația îmbunătățește circulația sângelui în piele, ceea ce oferă o strălucire sănătoasă. Iar în ce privește efectul anti-îmbătrânire pe care îl are, transpirația este cel mai eficient și natural hidratant disponibil”, a mai punctat specialistul.
Cercetătorii au creat o piele electronică asemănătoare cu cea de crocodil
Oamenii purtau haine de piele în urmă cu 39.000 de ani
Pielea artificială inspirată de calmari poate rezista la temperaturi extreme
Un biomaterial care imită pielea umană îi păcălește pe țânțari