Astronomia undelor gravitaționale se află încă în stadii incipiente. Până în prezent, aceasta s-a concentrat asupra celor mai energetice și distincte surse de unde gravitaționale, cum ar fi fuziunile cataclismice ale găurilor negre și ale stelelor neutronice.
Dar acest lucru se va schimba pe măsură ce telescoapele noastre gravitaționale se vor îmbunătăți și le va permite astronomilor să exploreze Universul în moduri imposibil de realizat până acum.
Deși undele gravitaționale au multe asemănări cu undele luminoase, o diferență distinctă constă în faptul că majoritatea obiectelor sunt transparente la undele gravitaționale.
Lumina poate fi absorbită, împrăștiată și blocată de materie, dar undele gravitaționale trec în mare parte doar prin materie. Ele pot fi lentile de către masa unui obiect, dar nu pot fi blocate complet. Acest lucru înseamnă că undele gravitaționale ar putea fi folosite ca instrument pentru a privi în interiorul corpurilor astronomice, la fel cum razele X sau RMN-urile ne permit să vedem în interiorul corpului uman.
Aceasta este ideea care a stat la baza unui studiu recent care analizează modul în care undele gravitaționale ar putea fi folosite pentru a studia interiorul Soarelui.
Soarele este atât de fierbinte și de dens încât lumina nu poate pătrunde în el. Chiar și lumina produsă în miezul Soarelui are nevoie de mai mult de 100.000 de ani pentru a ajunge la suprafața Soarelui.
Singurele noastre informații despre interiorul Soarelui provin din helioseismologie, unde astronomii studiază vibrațiile suprafeței Soarelui cauzate de undele sonore din interiorul Soarelui.
În acest nou studiu, echipa analizează modul în care undele gravitaționale ale stelelor neutronice cu rotație rapidă ar putea fi folosite pentru a studia Soarele. Deși un obiect care se rotește perfect neted nu creează unde gravitaționale, obiectele care se rotesc asimetric creează unde gravitaționale.
Stelele neutronice pot avea deformări sau ridicări muntoase cauzate de căldura din interiorul lor sau de câmpurile magnetice.
Dacă o astfel de stea neutronică se rotește rapid, aceasta produce un flux continuu de unde gravitaționale. Aceste unde gravitaționale sunt prea slabe pentru a fi observate de telescoapele actuale, dar următoarea generație de observatoare gravitaționale ar trebui să fie capabilă să le detecteze.
Deoarece stelele neutronice sunt destul de frecvente în galaxie, unele dintre ele sunt poziționate astfel încât Soarele trece prin fața lor din perspectiva noastră.
Dintre cei peste 3.000 de pulsari cunoscuți, aproximativ 500 dintre ei sunt candidați buni pentru a fi surse de unde gravitaționale, iar dintre aceștia se știe că 3 dintre ei trec prin spatele Soarelui. Echipa a folosit profilurile acestor trei pulsari ca punct de plecare.
Deoarece Soarele este transparent pentru undele gravitaționale, singurul efect pe care Soarele îl are asupra lor este prin masa sa gravitațională. Pe măsură ce undele trec prin Soare, ele devin lentile gravitaționale.
Cantitatea de lentilă depinde de masa Soarelui și de distribuția acestei mase. Echipa a descoperit că observațiile undelor gravitaționale ar putea măsura profilul de densitate al Soarelui cu o precizie de 3 sigma, scrie ScienceAlert.
Cei trei pulsari cunoscuți sunt probabil doar o mică parte din sursele de unde gravitaționale care trec prin spatele Soarelui.
Ceva ciudat se întâmplă în atmosfera Soarelui, arată observațiile făcute de Solar Orbiter
Imagini dramatice arată o tornadă uriașă pe suprafața Soarelui
Statui egiptene antice, care înfățișează chipul unui faraon, dezgropate la un templu al Soarelui
O „gaură” cât 30 de Pământuri s-a format pe suprafața Soarelui